Tačan datum novog zasedanja Krizng štaba još nije poznat, a kako prenosi „Blic“, održaće se najkasnije do petka.

– Medicinski deo Kriznog štaba svakodnevno raspravlja o novim merama. Mi smo predloge napisali, uobličili i poslali na razmatranje. Oni se tiču prvenstveno mera za naše građane koji dolaze za novogodišnje i božićne praznike u Srbiju – kazao je Kon za „Blic“.

Među tim predlozima je uvođenje PCR testiranja pri ulasku u našu zemlju, ali i potencijalni karantin i izolacija.

– Tu mora priprema da se napravi, moraće da budu karantini i izolacije, o tome će biti reči na sledećem sastanku – rekao je on.

Na pitanje da li će za njih biti obavezan PCR test, on je rekao da je struka „kompletno predložila šta će da se radi“, ali i naglasio da je „zatvaranje granica nemoguće“.

– Predložili smo šta treba da se radi, medicinski deo kriznog štaba. Nema alternative, alternativa je ulazak velikog broja ljudi koji ne znaju da su zaraženi, razviće bolest i tražiće hospitalizaciju u Srbiji, to ne može da se očekuje da Srbija izdrži. Zatvaranje granice je nemoguće, ako država donese mi to nećemo imati ništa protiv. Jasno je da mora tek da se raspravi – rekao je dr Kon.

On pojašnjava i da je odlučeno da bude maksimalnog zatvaranja, onda svakako ne bi bilo ovako velikih brojeva, ali istovremeno bi stao život.

– Nije na meni da to procenjujem. Nije naš najveći problem ono što se desilo, već ono što će doći. Mi moramo gledati unared, dolaze novogodišnji praznici, čak i ako uspemo sa ovim merama da malo smirimo to, sa ponašanjem kao da se ništa ne dešava, imaćemo eksploziju posle Nove godine – jasan je naš stručnjak.

Epidemiolog ističe da se na početku svakog sastanka vrši procena situacije, pa se onda govori o merama, a kada i da li će biti usvojene saznaćemo nakon sednice, ali da se mora razmišljati o novim merama budući da je naš zdravstveni sistem takav pritisak ne bi mogao da izdrži.