Nova dečja predstava u NP „Toša Jovanović“

Podeli:

NP „Toša Jovanović“

Lutkarska scena

Prema priči Jasminke Petrović

GIGA PRAVI MORE

Dramatizacija: Dunja Matić

Rediteljka: Milja Mazarak Marinkov

Dramaturškinja: Dunja Matić

Autorka celokupnog vizuelnog identiteta: Blagovesta Vasileva

Kompozitor: Draško Adžić

Dizajneri svetla: Nikola Marinkov i Robert Lacko

Igraju: PREDRAG GRUJIĆ, NATAŠA MILIŠIĆ, DANILO MIHNjEVIĆ

Inspicijentkinja i suflerka: Aleksandra Šalamon

Scenska tehnika:

Šef scene: Vladimir Živin

Majstor svetla: Robert Lacko

Majstor tona: Vladimir Lucić

Garderoberka: Ester Farago

Dekorater: Nikola Lalić

Izrada lutaka: Blagovesta Vasileva

Krojački radovi: Aranka Aleksić

Stolarsko-scenski radovi: Goran Janačković

Pod rukovodstvom Vilmoša Kašlika

REČ REDITELjKE

GIGA PRAVI MORE i poklanja ga svom prijatelju Cvrčku za rođendan kako bi oni mogli zajedno da uživaju u tom moru: da plutaju, da plivaju, da rone, da pecaju… Ali i da od njega, prećutnim dogovorom, naprave svoje utočište u koje će moći da pobegnu kada god život koji se oko njih dešava u svom punom jeku uzme maha i postane previše surov, težak, bolan ili jednostavno neshvatljiv.
Postoji mnogo dodirnih tačaka između konteksta u koji je ova antiratna priča smeštena i trenutka u kome mi danas živimo – svet je jednako surovo mesto i mi moramo da se, upravo kao i Giga i Cvrčak, svakodnevno trudimo da u svojim životima stvaramo svoje intimne priče – odvojene od svega ružnog, ali istovremeno i spremne da prigrle sve lepo što, ipak, svako vreme, u svakom trenutku, na svakom mestu na svetu ima da pruži.
Ako predstava publici uspešno prenese barem delić onog nadahnuća i uzbuđenja koje smo mi imali stvarajući je, ja sam sigurna da će ona pronaći put direktno do srca publike i ispuniti svoju misiju, a to je da oplemenjuje, hrabri i deluje podsticajno i lekovito.
Milja Mazarak Marinkov

REČ DRAMATURŠKINjE

Ova priča počinje onda kada je Giga pretvorio igralište u veličanstveno plavo more i poklonio ga Cvrčku. Šta se u sredini desilo videćete u predstavi. A na kraju? Pa, kraja nema. Jer smo svi mi jednom napravili more i napravićemo ga ponovo. Sve što nam je potrebno za to jeste malo mašte i mnogo želje.
Nadam se da će vas Giga i Cvrčak inspirisati da pravite svoja skrivena mora, ohrabriti da tražite radost i lepotu gde god se nađete, i podsetiti na to koliko je važno da budemo podrška jedni drugima.
Dunja Matić

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga