NIŽE KAMATE NA DINARSKE KREDITE

Podeli:

societe-generale-logo

 

Societe Generale Srbija je od početka ove godine već dva puta snizila kamate na dinarske kredite, poslednji put u julu 2015. godine.

O trenutnim pogodnostima za gotovinske kredite i kredite namenjene privredi, za naš portal govori Miljan Lazarević, Branch Manager Societe Generale Banka Srbija AD.

Narodna banka Srbije  je 13. avgusta još jednom snizila referentnu kamatnu stopu, čime je sa 9,5 odsto, koliko je iznosila u januaru prošle godine, svedena na nivo od 5,5 odsto.

Za građane Srbije, snižavanje referentne kamate je dobra vest jer utiče na cenu dinarskih kredita sa promenljivom kamatom. Tu bih posebno istakao trend snižavanja kamata na gotovinske, potrošačke i kredite za refinansiranje, dakle one zajmove koji su u bankama najtraženiji.

Snižavaju se rate već odobrenih, kao i kamate na nove kredite, a ukoliko se ovaj pozitivan trend nastavi, treba očekivati dalje snižavanje cena dinarskih zajmova. Nastavak reformskog procesa i snižavanje javnog duga rezultiralo bi boljim kreditnim rejtingom, što bi  uticalo i na snižavanje kamata na kredite sa valutnom klauzulom. Važno je i to što će se očekivani rast kreditne tražnje i potrošnje, u narednim mesecima odraziti i na ekonomska rast.

Nominalne kamatne stope na kredite sa fiksnom kamatom u Societe Generale banci

Referentna 

kamatna stopa NBS

Gotovinski krediti Krediti za refinansiranje Potrošački krediti Krediti za penzionere Studentski krediti
6%

9,95%

14,45%

15,95%

14,45%

15,95%

15,95% 18,95% 14,95%

 

  • Kada su u pitanju gotovinski krediti, banka ne samo što je snizila kamate na dinarske zajmove, već je, u skladu sa preporukom građanima da se zadužuju tako da rok otplate kredita bude u skladu sa svrhom zaduživanja, definisala različite kamatne stope za različite rokove otplate. Najviša kamata od 15,95 odsto obračunava se na kredite do 84 meseca (7 godina), na period od 36 meseci kamata je 14,45, a najniža, 9,95 odsto, je na kredite sa rokom otplate od 12 meseci.

  • Kod ovih kratkoročnih kredita, kamata za građane koji apliciraju za kredit na 12 meseci bez prenosa zarade je ista kao za klijente, što je, verujem, najpovoljnija ponuda u ovom trenutku.

 

MALI BIZNIS – PRIVREDA

Kao banka koja je gotovo 4 decenije na ovom tržištu i koja servisira stotine hiljada klijenata, građana i pravnih lica, stekli smo zavidno iskustvo, ali i uvid ne samo u to šta je klijentima potrebno od banke, već i u uobičajene greške koje klijenti prave kada su u pitanju njihove finansije.

Klijenti iz malog biznisa neretko nemaju mogućnost da angažuju konsultante, pa želimo da nas dožive kao istinske partnere sa kojima posluju na duge staze i koji mogu ne samo da im odobre adekvatni proizvod ili uslugu, već i da ih posavetuju šta je najbolja opcija za njih i njihovo poslovanje.

Umesto visinom prihoda, banka se vodi konkretnim poslom preduzeća ili preduzetnika, pa se ponuda prilagođava segmentu proizvodnje, transporta, trgovine, profesionalnih usluga.

Proizvođačima je mogućnost ulaganja u modernizaciju proizvodnje, kupovinu novih mašina i unapređenje radnih procesa neophodan preduslovi za razvoj, pa su najvažniji deo ponude za ovaj segment krediti za opremu, u saradnji sa Evropskom investicionom bankom, sa kamatnom stopom od 5,5 odsto uvećanom za tromesečni EURIBOR. Iz ove kreditne linije odobravaju se i krediti za nabavku sirovina, trajnih i drugih obrtnih sredstava, a tu su i biznis kreditne kartice za povremene potrebe za finansiranjem.

Preduzećima koja se bave transportom i skladištenjem Societe Generale banka je, u saradnji sa lizing kompanijom, Sogelease-om, omogućila da na lizing nabave kombi vozila, kamione, autobuse, prikolice, viljuškare, sa kamatom od 4,99 odsto uvećanom za šestomesečni euribor, uz odobrenje u roku od 48 sati.

Mali trgovci mogu da uplate pazare bez naknade, dobiju dozvoljeno prekoračenje po računu do 2 miliona dinara što im omogućava pristup novčanim sredstvima za pokrivanje svakodnevnih potreba poslovanja u bilo kom trenutku. U ponudu je uključeno i korišćenje POS terminala sa provizijom od 1,98 odsto, povoljnije finansiranje obrtnog ciklusa putem diskontovanih kredita i faktoring za ubrzanje naplate potraživanja. Ako se uključe u mrežu  Masterata ili Evergrin partnera, mogu da računaju na veći broj kupaca koji koriste Masterata karticu i penzionera iz Evergrin kluba. 

Preduzetnicima koji se bave pružanjem profesionalnih usluga, među kojima su notari, advokati, računovođe, privatni lekari, stomatolozi, veterinari, Societe Generale banka daje mogućnost da lakše dođu do poslovnog prostora, medicinske, računarske i druge opreme i koriste usluge koje im olakšavaju dnevno poslovanje. Krediti za finansiranje poslovnog prostora odobravaju se na rok od 10 godina. Po kamati od 6 odsto + tromesečni euribor ovaj segment klijenata može da dobije zajam za nabavku opreme, a na raspolaganju su im i diskontovani krediti koje banka odobrava u saradnji sa partnerima koji se bave prometom opreme, kao i depozitni krediti po veoma povoljnim uslovima.  Na raspolaganju su im i krediti za finansiranje stručnog usavršavanja, master i specijalističkih studija.

Klijentima iz segmenta malog biznisa namenjeni su njima prilagođeni paketi računa (Biznis praktik i Biznis Prestiž), koji uključuju, između ostalog, dinarski i devizni tekući račun, biznis debitnu karticu za plaćanje u zemlji i inostranstvu i usluge telefonskog, mobilnog i elektronskog bankarstva.

Cilj nam je da naši klijenti sve poslove za sebe i svoje zaposlene završe na jednom mestu i sa jednim ličnim bankarem, pa smo posebne pogodnosti pripremili za preduzeća koji sa nama ostvare takav vid saradnje.

Naravno, ovo je samo deo svega što možemo da ponudimo malim preduzećima i preduzetnicima, a najbolji način da saznate šta je najbolje baš za Vas je da dođete u ekspozituru u ulici Kralja Aleksandra I Karađorđevića br 2prizemlje vodotornja gde ćete dobiti sve informacije i savete koji su vam potrebni.

Miljan Lazarević
Branch Manager

Societe Generale Banka Srbija AD
Sektor za poslovanje sa stanovništvom, Ekspozitura Zrenjanin

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga