NIS počinje geofizička ispitivanja u Zrenjaninu i Žablju

Podeli:

U sklopu istraživanja nafte i gasa u Srbiji, NIS polovinom maja počinje geofizička istraživanja na području Zrenjanina i Žablja.

Ovi poslovi se obavljaju u okviru projekta seizmičkih ispitivanja na istražnom području „Turija 4“, na površini od 720 kvadratna kilometra, koji, pored Zrenjanina i Žablja, obuhvata i područja Vrbasa, Novog Sada, Bačkog Petrovca, Temerina i Titela.

U cilju što boljeg i kvalitetnijeg informisanja građana, pre početka radova u mesnim zajednicama kompanija će otvoriti kancelarije u kojima se mogu dobiti dodatne informacije, izneti sugestije, primedbe i prijaviti eventualna šteta. Pored toga, na prometnim mestima u naselju postavljaju se obaveštenja, a dele se i flajeri sa detaljnim informacijama o projektu. Uslov za izvođenje radova je pisana saglasnost vlasnika, a aktivnosti se izvode samo na parcelama gde je saglasnost dobijena.

Kao društveno odgovorna kompanija, NIS će nadoknaditi svaku eventualnu štetu ukoliko bude nastala u toku obavljanja radova. Građani će moći da se jave svojim mesnim zajednicama svakog radnog dana, a procenu eventualne štete svakodnevno će obavljati ovlašćeni predstavnici NIS-a u prisustvu predstavnika mesne zajednice.

NIS poseduje sve neophodne dozvole i saglasnosti nadležnih državnih organa za izvođenje ovih radova i tokom izvođenja projekta će se poštovati svi ekološki standardi i pravila bezbednosti na radu. Izvođač radova je „Naftagas Naftni servisi – Seizmički servisi“ NIS-a.

NIS je uveren da će uz pomoć građana i lokalne samouprave uspešno realizovati ovaj projekat koji će biti od opšte koristi kako za kompaniju, tako i za širu društvenu zajednicu. Kompanija se zahvaljuje svim učesnicima u realizaciji ovog strateški važnog projekta.

3D seizmičkim istraživanjima meri se brzina prostiranja seizmičkih talasa na osnovu kojih će biti definisana pozicija potencijalnih ležišta nafte i gasa. Nakon geofizičkih istraživanja uslediće obrada i interpretacija 3D seizmičkih podataka u cilju otkrivanja novih rezervi nafte i gasa.

Za istraživanja se koriste uređaji sa savremenom, wireless (bežičnom) tehnologijom koja je potpuno bezbedna kako po životnu sredinu, tako i po zdravlje ljudi. Ovi savremeni uređaji i njeni delovi nisu upotrebljivi u bilo koje druge svrhe osim za seizmička ispitivanja, a potpuno su bezbedni za zdravlje ljudi i životnu okolinu. Uređaji su pod kontinuiranom GPS kontrolom tako da u svakom trenutku postoji i mogućnost lociranja ove opreme.

Foto: NIS a.d. Novi Sad

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga