FOTO: RTS / SCREENSHOT
FOTO: RTS / SCREENSHOT

On je na početku emisije „Četvrtkom u 9“ na RTS zamolio da „ne plašimo građane“ budući da svakodnevno „čitaju bombastične naslove“, već da „govorimo o činjenicama“.

– Narodna skupština je ogledalo građana. Naš cilj je da građanima kažemo istinu, kakva god da je ona, moraju da znaju istinu kakva god da je. Mi i do dan-danas ne znamo dovoljno o korona virusu. Dokazano je i činjenica je da su ovi brojevi direktno srazmerni našem ponašanju u vreme korona virusa. Ne postoji nijedna mera sem „stopa“, koji će dati najbolji rezultat – rekao je Lončar.

On je podsetio da je korona virus ušao u porodice, zbog čega je jedini lek „da izbegavamo kontakte“.

– Imate baku i deku koji se pridržavaju svih mera. Ali, imaju svoje unuke koji ne vode računa, izlaze, nemaju nikakav zdravstveni problem. Svi žive u istom dvorištu ili u jednoj kući. Opuste se na nekoliko minuta, dođu do bake i deke i traže džeparac bez maske. Tada prenesu virus baki i deki koji završe u bolnici, sa većim ili manjim komplikacijama – objasnio je kako se najčešće događa zaražavanje u porodicama.

Za sve pacijente, podvukao je, ima mesta, ali nije poznato da li će to biti u Beogradu ili u nekom drugom mestu u Srbiji.

– U ovoj situaciji da neko kaže da neće da ide van Beograda jer je on iz Beograda, to je nedopustio, ali i to se dešava. Taj problem prave ljudima koji su heroji ovoga doba, od lekara do spremačica.

Na pitanje koliko smo daleko od situacije da neće biti mesta ni u nekom drugom gradu za hospitalizaciju pacijenata, ministar napominje da to zavisi od nas.

– Ne postoji zdravstveni sistem na svetu koji može da izdrži da se u kratkom roku zarazi veći deo države. A to se dešava – podvukao je Lončar.

Više od 2.300 obolelih zdravstvenih radnika

Ministar Lončar je rekao da je trenutno 2.340 zdravstvenih radnika obolelo, a od tog broja 62 njih se nalazi na bolničkom lečenju.

– Vi ne možete da zaustavite ili zabranite život. Mi možemo samo da utičemo na ljude da oni sami urade ono što treba da urade. Primera radi, ograničite radno vreme klubova i lokala, oni nađu rešenje: prave žurke i koncerte ranije, potom još ranije. Na kraju, rade ilegalno odnosno iznajmljuju kuće i tamo organizuju žurke. Ne možemo da utičemo na te koji to organizuju jer im je to tako u glavi, ali hoćemo da utičemo na ljude koji idu na ta mesta. Ako vas neko poziva, ne znači da treba da odete i da je bezbedno – objasnio je.

FOTO: RTS / SCREENSHOT

Ministar je naglasio da inspektori danonoćno kontrolišu, ali da ne mogu da provere šta se dešava u svakoj kući.

– Apelujem na ljude da ne dozvole da u potpunosti ostanemo bez mesta u svim bolnicama. U narednih par nedelja, dakle, nema kontakta. Zato nam je potrebno jednistvo, ne rasprava – podvukao je.

O novim merama

Dr Predrag Kon je juče rekao da se kasnilo sa donošenjem restriktivnijih mera i da je medicinski deo Kriznog štaba predlagao nove mere još pre skoro tri nedelje. Lončar je rekao da su i druge države donosile jače mere, ali da one nisu dale rezultate.

– Jedina možda mera koja može da vam donese neki rezultat jeste da zatvorite sve.

Na pitanje koliko je vremena ostalo do putpunog zatvaranja, Lončar je rekao „ne mnogo“, jer je „očigledno da se nove mere slabo poštuju“.

– Nema ništa bezbednije od odlaska dece u vrtić i dece iz nižih razreda u školama. Oni u školi nose maske, peru ruke i drže distancu. Procenjuje se da li će i oni preći na onlajn, ali u svakom slučaju koja god odluka da bude donete neće ni u jednom momentu nauditi deci, niti bilo kome – podvukao je.

Prema njegovim rečima, epidemiološka kriva će se promeniti kada se mi promenimo.

– Mi kada vidimo da je ozbiljna situacija, onda shvatimo. Naš narod jeste inteligentan, ali je malo i opušten. Ovo je momenat kada moramo da budemo jedinstveni na nivou cele Srbije. Moramo da prestanemo da polemišemo o merama i da počnemo svi da ih poštujemo.