Nestorović: Sada je trenutak da se ŠTO VIŠE NAS zarazi koronom!

Podeli:

Pulmolog je na televiziji sa nacionalnom frekvencijom rekao da je virus „pobegao iz laboratorije“ i objasnio zašto misli da je važno da sada što više Srba mlađih od 65 godina bude inficirano!

Prof. dr Branimir Nestorović rekao je na Prvoj da je sada trenutak da se „što veći broj ljudi mlađih od 65 godina zarazi koronavirusom“!

Nestorović je rekao i da ne veruje u drugi talas korone, virusa za koji se slaže da je „pobegao“ iz laboratorije.

„Optimističan sam od početka, i to s razlozima koji su se ispostavili realnim. Bio bi bolji rezultat da nije bilo incidenta u Nišu. Skoro petina umrlih je tamo umrla, i tamo još uvek nije kraj, još ih ima na respiratoru,“ rekao je prof. dr Nestorović gostujući u emisiji „Jutro“ na Prvoj.

Ne slaže se sa doktorom Predragom Konom jer kaže da je on optimista, a Kon „pesimista jer je epidemiolog, to je normalno u toj profesiji“.

„Teško da će udariti u septembru, plus to neće biti ista situacija. Korone su između decembra i aprila, ako uopšte bude bilo drugog talasa u koji ja ne verujem,“ rekao je on.

„Ako se neko danas razboli, imaće minimalne simptome. Mi već dve nedelje nemamo teške pacijente. U jednom trenutku imali smo 134 pacijenta na respiratoru, sada imamo pedesetak. Otprilike polovina njih će umreti, dvadesetak-tridesetak njih. Uglavnom su to pacijenti sa juga, nesrećan sticaj nemara i opuštanja u Gerontološkom centru u Nišu. Ja sam lično bio za otvaranje škola, sada je vreme da svi izađemo napolje i inficiramo se. Ne svi, ne oni stariji od 65 godina,“ rekao je on.

Mere hvali, a kaže da mu je priča o Švedskoj i opuštenom pristupu virusu „smešna“.

„Zatvaranje na početku bilo je odlično, sve zemlje koje su to uradile dobro su prošle. Smešno mi je za Švedsku, imaće oko 5.000 umrlih, a to je zemlja naše veličine. Rekli su da su se iznenadili širenjem virusa, a to su stvari koje smo znali od početka,“ rekao je on.

„Ovo nije isti virus od pre dva i po meseca, prolaskom kroz veliki broj ljudi, virus slabi. Cifra zaraženih množi se najmanje sa deset, u Kaliforniji kažu da je čak i 50 asimptomatskih slučajeva na jedan potvrđeni. Ni masovno testiranje neće biti realna slika, jer će nam dati podatke o onima koji su preležali pre recimo tri nedelje,“ rekao je on.

„Ne verujem u drugi talas, vidimo da virus slabi. Mnogi smatraju da je virus laboratorijski, ali nije pušten namerno, ‘pobegao’ je nekome… Veštački virusi su slabiji, kako se umnožava, tako mu ‘smetaju’ te ubačene sekvence i gubi na snazi, kao da samom sebi smeta jer je veštački. Slepog miša sa pijace u Kini više niko ne pominje, potpuno je druga priča sada,“ rekao je on.

„Strah je i dalje veliki, ali mi smo sada u situaciji kao u decembru sa sezonom gripa. Ovaj virus sada ne izaziva ozbiljne kliničke slike kod novih slučajeva. Sada je trenutak da prođe kroz što veći broj ljudi, da se inficiraju oni koji nisu do sada,“ rekao je on.

 

 

 

 

 

 

Izvor:mondo.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga