Nemarni vozači od danas mogu da dobiju kaznu od 6.000 do 800.000 dinara

Podeli:

Svaki vozač koji od večeras, pošto je pao sneg, bude vozio automobil u snežnim i ledenim uslovima bez zimskih guma, biće kažnjen od 6.000 do 20.000 dinara. Ukoliko pritom još izazove i udes, rizikuje da pored novčane kazne i naknade kompletne štete dobije i do 45 dana zatvora!

Da stvar bude gora, ukoliko u tom udesu neko pogine ili bude povređen, počiniocu preti kazna zatvora do 12 godina i nadoknada nematerijalne štete svim oštećenima, što se meri u milionima dinara.

Vozači su obavezni da u periodu od prvog novembra do prvog aprila kada god je na kolovozu sneg, led ili poledica imaju zimske gume, čija dubina šare ne sme biti manja od četiri milimetra. Svako ko nema zimske gume dobiće kaznu od 6.000 do 20.000 dinara za fizička lica i 100.000 do 800.000 dinara za firme. Uz to, ukoliko neko u takvim uslovima izazove saobraćajnu nezgodu, kazna će biti od 10.000 do 40.000 dinara i zatvor do 45 dana. Ukoliko na kolovozu nema snega, leda ili poledice, vozači nisu obavezni da imaju zimske gume i neće biti kažnjeni ako voze bez njih.

Prilikom vožnje, kada na snegu, ledu ili poledici vozite automobil sa letnjim gumama, vi upravljate tehnički neispravnim vozilom. Razlog za to je što pri temperaturama nižim od sedam stepeni letnje gume gube svoja svojstva i lako dolazi do proklizavanja i sudara u kojima se začas izgubi život.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga