Narodni muzej Zrenjanin: Dva priznanja Muzejskog društva Srbije

Podeli:

Povodom 18. maja, Međunarodnog dana muzeja, iz Leskovca su nam stigle lepe vesti. Naime, na Svečanoj skupštini Muzejskog društva Srbije kustosi Narodnog muzeja Zrenjanin dobili su dva prizanja – nagradu za životno delo dobila je mr Rajka Grubić, muzejski savetnik, etnolog, dok je nagradu za projekat godine dobila izložba pod nazivom „Merak mi je“ Olivere Skoko, višeg kustosa, istoričara umetnosti.

Magistarr Rajka Grubić u Narodnom muzeju Zrenjanin radi od 1983. godine kao etnolog i iza sebe ima veliki broj stručnih radova, izložbi, projekata, učešća na stručnim skupovima. Autor je brojnih samostanih izložbi među kojima se izdvajaju „Zlatovez i narodni vez” (2016), “Kolo srpskih sestara – Poklonjena kolekcija” (2015), “Narodni vez – Tradicija kao inspiracija” (2013), “Ćilimi iz zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin” (2011), „120 godina organizovanog zanatstva i preduzetništva u Zrenjaninu” (2005) i dr.

– Srećna sam što sam provela jedan divan radni vek u Narodnom muzeju Zrenjanin i što sam radila sa tri generacije kolega koje sam sam dočekala i ispratila. Volela sam svoj posao, uživala u njemu i rezultati su vidni. Hvala vam na ovoj nagradi! – ovim rečima obratila se Rajka Grubić učesnicima Svečane skupštine Muzejskog društva Srbije.

Izložbu “Merak mi je” – Hedonizam u delima iz Zbirke likovne umetnosti NMZ videlo je preko 3.000 posetilaca tokom dva i po meseca trajanja. Organizovan je bogat prateći program koji je obuhvatio stručna vođenja, tematske večeri posvećene uživanju u vinu, hrani, muzici i igri, predavanja, dramski igrokaz sa gimnazijalcima, likovne radionice sa predškolskim i školskim uzrastom, časove filozofije, muzičke nastupe, okupljanja hedonista kao i svakodnevno ostavljanje hedonističkih predloga od strane posetilaca… Zabeležen je veliki broj organizovanih, grupnih poseta kako iz Zrenjanina, tako i iz drugih gradova naše zemlje i regiona.

– Zaista je velika čast dobiti nagradu koja nosi ime Mihaila Valtrovića i velika odgovornost za sve ono što ću pokušati da u svom radnom veku pružim. Drago mi je što su kolege iz komisije prepoznale moj rad. Ovo su trenuci koji mogu da pruže veliku motivaciju za ubuduće. – izjavila je Olivera Skoko povodom nagrade za izložbu godine.

Izvor: Narodni muzej Zrenjanin

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga