Najznačajnija sajamska manifestacija u regionu svečano otvorena

Podeli:

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu,  najznačajniju i najveću sajamsku manifestaciju u jugoistočnoj Evropi, u prisustvu ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, domaćih i inostranih zvaničnika i mnogobrojnih gostiju, svečano je otvorio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, poručivši da je poljoprivreda ozbiljna šansa Srbije, koju maksimalno moramo da iskoristimo.

„Država koja ima snažnu poljoprivredu, zdravu zemlju i dobre domaćine ne treba da brine za svoju budućnost“, poručio je Vučević pozdravljajući učesnike i posetioce 86. smotre agrara na Novosadskom sajmu, gde će se do 17. maja predstaviti 1.518 firmi i organizacija iz 32 zemlje, koje donose proizvode i usluge iz 61 države sveta.

„Naša poljoprivreda ne može da bude usamljena, već u svom razvoju  mora da ima podršku odgovarajućim merama Vlade ali istovremeno i poljoprivrednici moraju da budu otvoreni za nova znanja i inovacije, da prihvataju najsavremenije tehnologije, bez kojih nećemo biti konkurentni na tržištima koja su nam danas otvorena, zahvaljujući boljem političkom ugledu Srbije“, rekao je Vučević.

Ističući da na Poljoprivrednom sajmu poslednjih godina stalno raste broj izlagača, što govori o sve većem interesovanju stranih i domaćih kompanija za nastupe na ovoj velikoj priredbi agrarnih i drugih privrednih dostignuća, gradonačelnik je naglasio da su za brži razvoj srpskog agrara ključni u prvom redu podsticaji od države i drugih nivoa vlasti, zatim politička stabilnost u zemlji i primena novih tehnoških rešenja, u saradnji sa naukom.

Da je poljoprivreda grana u kojoj naša zemlja ima nesumnjivi potencijal i velike mogućnosti  potvrdio je i ministar Nedimović.

„Srbija nema naftu, more ili rudnike zlata ali ima poljoprivredu i hranu, sektor koji treba da vodi našu privredu i da „izdominiramo“ na ovim prostorima“, rekao je Nedimović

Ministar je dodao da, uz razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje, moramo istovremeno da jačamo agroindustriju i trgovinu kako bismo što uspešnije plasirali našu robu na tržištima širom sveta. Nedimović je iskoristio priliku da zahvali svima onima koji su, kako je rekao, trgovali sa Srbijom pa smo tako prošle godine uspeli da ostvarimo suficit u razmeni vredan čak dve milijarde evra.

Poljoprivredni sajam prvi put ima istovremeno zemlju partnera i prijatelja a to su ove godine Italija i Tunis.

Pozdravljajući goste u Auli Novosadskog sajma, pomoćnik italijanskog ministra poljoprivrede Franko Mancato je napomenuo da se sajamskim nastupom oko 30 italijanskih kompanija i na taj način obeležava decenija strateškog partnerstva Srbije i Italije kao i 140. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa dveju država.

Ambasador Tunisa u Beogradu Sejf Alah Redžeb je izrazio zadovoljstvo time što će 12 izlagača iz te afričke zemlje predstaviti svoje proizvode u Srbiji, pre svega maslinovo ulje i urme visokog kvaliteta, koje izvoze u više od 80 zemalja sveta.

U ime Pokrajinske vlade okupljenima se obratio potpredsednik Djordje Milićević, koji je podsetio da je od sredine prošle godine do danas u poljoprivredu u Vojvodini uloženo više od 20 milijardi dinara, kroz različite mere podrške.

Goste na svečanom otvaranju pozdravio je i domaćin, generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković, istakavši podatak da je u proteklih osam ipo decenija Poljoprivredni sajam imao više od 7.000 stranih i 100.000 domaćih izlagača kao i da je korz sajamske kapije istovremeno  prošlo više od deset miliona posetilaca. – Novosadski sajam postao je neizbežno sedište razmene iskustava i sklapanja vrednih ugovora.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Dobrodošli na RTV Santos Instalirajte našu aplikaciju

Instaliraj
×

Pretraga