Najviše se gradi u Zrenjaninu,kaže statistika

Podeli:

Najveća građevinska aktivnost u Srbiji u narednom periodu očekuje se u Srednjobanatskom okrugu, sa Zrenjaninom kao sedištem regiona, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.Takav zaključak izveden je na osnovu broja izdatih građevinskih dozvola u avgustu.

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, u avgustu je u Srbiji izdata 2.041 građevinska dozvola, što je za 4,4 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine.

Ako se posmatraju samo zgrade, 74,6 odsto dozvola izdato je za stambene, a 25,4 odsto za nestambene zgrade. Kod ostalih građevina najveći deo odnosi se na cevovode, i komunikacione i električne vodove (76,6 odsto).

Prema dozvolama izdatim u avgustu u Republici Srbiji, prijavljena je izgradnja 1.906 stanova, s prosečnom površinom od 79,7 kvadratnih metara. Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama, 13,1 odsto biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom od 157,8 kvadrata, a 85 odsto stanova biće građeno u zgradama s tri i više stanova. Njihova prosečna površina biće znatno manja i iznosiće 66,1 kvadratni metar.

 

Predviđena vrednost radova novogradnje u avgustu iznosi 83,9 odsto od ukupno predviđene vrednosti radova.

 

Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Srednjobanatskom okrugu – 23,1 odsto od predviđene vrednosti novogradnje. Zatim slede Sremska oblast (21,1 odsto) i Beogradska oblast (20,8 odsto), dok se učešća ostalih oblasti kreću do 9,9 odsto.

 

Od ukupnog broja dozvola izdatih u osmom mesecu, 84,1 odsto odnosi se na zgrade, a 15,9 odsto na ostale građevine.

 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga