Najčešća prevara u Srbiji konačno postaje krivično delo!

Podeli:

Kupci polovnih automobila u Srbiji će među prvima pozdraviti najavljenu odluku EU da štelovanje kilometar-satova postane krivično delo.

Tako će i one “čuvene babe” koje su “automobil vozile samo do pijace” morati da tačno prikazuju stanje pređenih kilometara, pišu Večernje novosti.

Naime, Evropska komisija izglasala je prošle nedelje Izveštaj o manipulacijama s brojačima kilometara kod prodaje polovnih automobila u kojem se predlažu zakonska i druga rešenja za sprečavanje ove široko rasprostranjene prakse.

Ide se “oštro” na to da jedan od predloga bude i da se ovaj vid prevare odredi kao krivično delo u Evropskoj uniji.

Istraživanja pokazuju da je u EU između 5 i 12 odsto polovnih automobila podvrgnuto smanjivanju kilometraže, dok je taj procenat van granica EU čak do 50 odsto.

Procenjuje se da manipulacija sa kilometražom kod polovnih automobila košta EU od 5,6 do 9,6 milijardi evra godišnje, što u lancu plaćaju svi, od kupca, preko trgovca do osiguranja i samog proizvođača.

Kupci ne samo što plaćaju više novca nego što vredi polovni automobil, već im brzo rastu troškovi popravke i održavanja, a takva vozila su i manje pouzdana na putevima, te više zagađuju okolinu.

PRAKSA

Belgija i Holandija imaju precizne baze podataka u kojima se čuvaju podaci kilometraže s periodičnih tehničkih pregleda, održavanja i drugih pregleda kod mehaničara, pa su ove dve zemlje skoro u potpunosti iskorenile ovaj vid prevare.

KAZNE

Parlament od država članica Evropske unije traži i da se prevare u vezi sa brojačima kilometara tretiraju kao kazneno delo kako za osobu koja traži izmenu stanja brojača, tako i za osobu koja izvrši krivotvorenje stanja na kilometar satu.

Izvor: nsuzivo.rs/Kurir.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga