Nagradu grada Zrenjanina dobiće samo jedna osoba

Podeli:


Njegova ekselencija ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Li Mančang jedini je dobitnik Nagrade grada Zrenjanina za 2018. godinu, najvišeg gradskog priznanja, koje se tradicionalno dodeljuje uoči Nove godine, na svečanosti u Gradskoj kući.  Ambasadoru Mančangu priznanje se dodeljuje za doprinos razvoju prijateljskih odnosa između dve zemlje i izuzetnom profesionalnom i ličnom angažovanju na realizaciji kapitalnih investicija iz Narodne Republike Kine u Republici Srbiji, posebno u gradu Zrenjaninu.  Kako se navodi u obrazloženju nagrade, ambasador Mančang, osvedočeni prijatelj naše zemlje i našeg naroda, u svom radu umnogome je prevazišao nešto što se zove uobičajena diplomatska aktivnost. Tokom boravka u Beogradu značajno je doprineo razvoju bilateralnih i diplomatskih odnosa između dve zemlje, razvoju političke i ekonomske saradnje i neposredno učestvovao u realizaciji više investicija od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju u koje su uključene multinacionalne kompanije iz Kine. 

 Podseća se da je u Zrenjaninu, 24. avgusta ove godine, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, potpisan ugovor o realizaciji najveće privredne investicije ikada u našem gradu i jedne od najvećih stranih direktnih investicija u Srbiji – izgradnji proizvodnih pogona kompanije “Linglong Tajr”, vrednosti skoro milijardu dolara. “U konkurenciji nekoliko država, za tu investiciju se izborila Republika Srbija, uz sve prednosti koje je ponudio grad Zrenjanin i njegova industrijska zona “Jugoistok-Ečka”. Uz veliko angažovanje predsednika Srbije u dovođenju te investicije u našu zemlju, ključnu ulogu da baš Srbija i Zrenjanin postanu buduće evropsko sedište kompanije “Linglong” imao je ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji, Njegova ekselencija Li Mančang.  Od samog početka realizacije te investicije, ambasador Mančang i lično je angažovan u pripremama za početak izgradnje, na proleće naredne godine. Manifestuje to i kroz zvanične i radne posete našem gradu, uz gotovo svakodnevno interesovanje i želju da pomogne.  

 Ova investicija od nemerljivog je značaja za grad Zrenjanin. Ne samo kroz otvaranje novih radnih mesta, već i zbog dolaska drugih kompanija iz Kine u naš grad, za šta vlada veliko interesovanje, kao i ogromnih infrastrukturnih radova, kakvi su izgradnja auto-puta do Beograda i brzog puta do Novog Sada.  Zbog svega navedenog, ambasador Narodne Republike Kine Li Mančang kroz svoje profesionalno i lično angažovanje zadužio je grad Zrenjanin i ostavlja snažan pečat u njegovom razvoju, te zaslužuje priznanje kakvo je “Nagrada grada Zrenjanina”. Dodela Nagrade grada Zrenjanina biće upriličena na novogodišnjoj svečanosti koju priređuje gradonačelnik Zrenjanina, u petak, 28. decembra, u 12 časova, u Baroknoj sali Gradske kuće.  Još nije stigla potvrda iz ambasade Kine da li će ambasador Mančang lično primiti priznanje, ali se očekuje da će, u slučaju njegove sprečenosti, svečanosti prisustvovati neko od njegovih saradnika iz ambasade. 

Izvor:zrenjanin.rs, foto: Aleksandar Blanuša

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga