Nacistička kašika još uvek u escajgu zrenjaninske bolnice?

Podeli:

Kašika na kojoj se nalazi ugraviran nacistički orao sa kukastim krstom i natpis „HLaZ“ izazvala je veliku pažnju na društvenoj mreži „Redit“, gde se tvrdi da je fotografija komada escajga napravljena u jednoj zrenjaninskoj bolnici.

Orao sa kukastim krstom je prilično jasan simbol, dok natpis na komadu escajga „HlaZ“ najverovatnije označava jedinicu iz koje je kašika potekla.

Moguće je da je reč o „HilfsLazarett Zug“, što je bila medicinska jedinica, pa je moguće da je u nekom trenutku bila stacionirana u Zrenjaninu ili da je snabdevala bolnicu materijalom.

Iako se ne može sa sigurnošću utvrditi kako je kašika dospela u bolnicu, zna se da je Zrenjanin, tokom okupacije u Drugom svetskom ratu iz Petrovgrada preimenovan u Veliki Bečkerek, bio centar okupacione vlasti za Banat.

Nakon ulaska nemačkih trupa u Petrovgrad 14. aprila 1941. godine u gradu je uspostavljena zloglasna policijska prefektura Juraja Špilera i koncentracioni logor u današnjoj ulici Cara Dušana, kroz koji je, tokom dve godine postojanja, prošlo više hiljada ljudi.

Jedinice Crvene armije oslobodile su grad 2. oktobra 1944. godine.

 

 

Izvor:RTS, REDDIT

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Dobrodošli na RTV Santos Instalirajte našu aplikaciju

Instaliraj
×

Pretraga