Nacionalne igre Specijalne Olimpijade Srbije biće održane u Zrenjaninu – Evropskom gradu sporta

Podeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Povodom predstojećih Nacionalnih igara Specijalne Olimpijade Srbije koje će biti održane u našem gradu, danas je u Baroknoj sali Gradske kuće održana konferencija za novinare.

Igre su najavili gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i direktor Specijalne Olimpijade Srbije Aleksandar Stanojević, uz prisustvo sportista kluba “Hendi sport” iz našeg grada i generalne sekretarke Sportskog saveza grada Vukosave Đapić Atanacković.

Kako su naveli, igre počinju u četvrtak uz učešće svih 12 klubova u Srbiji, sa blizu 300 sportista sa smetnjama u razvoju.

Gradonačelnik je naveo da do pre deset godina Zrenjanin nije bio prepoznat na mapi Specijalne olimpijade Srbije koja je jedna od najeminentnijih i najznačajnihijh organizacija nacionalnih na evropskom i svetskom nivou.
– Specijalna olimpijada okuplja decu i mlade sa smetnjama u razvoju i promoviše njihove mogućnosti i pokušava da utiče na predrasude koje postoje u našem društvu prema osobama sa smetnjama u razvoju. To rade ne samo kroz ovakva takmičenja, već i kroz različite vrste projekata koji se finansiraju iz različitih fondacija. Svemu tome Grad Zrenjanin pruža podršku Specijalnoj olimpijadi Srbije i gospodinu Stanojeviću, kao i “Hendi sportu” koji je imao i učesnike na Letnjim specijalnim igrama, a sada će imati i predstavnike na Zimskim olimpijskim igrama – rekao je gradonačelnik Salapura.

On je naveo da se Nacionalne igre Specijalne Olimpijade Srbije poklapaju sa agendom “Zrenjanin evropski grad sporta” i jednom od uslova, a to je odnos prema sportistima sa invaliditetom i posebnim potrebama. 
– Veoma mi je drago što ćemo ugostiti sve klubove sa teritorije Srbije, skoro tri stotine sportista koji će koristiti naše resurse tokom tri dana, i koji će, verujem, iz našeg grada otići s pozitivnim utiscima – rekao je Salapura. 

Aleksandar Stanojević izrazio je veliko zadovoljstvo što je u Zrenjaninu, gradu sa kojim, kako je naveo, saradnja postoji već deset godina. 
– Veliko hvala svim ljudima u Zrenjaninu koji prepoznaju zašto je važno da postoji Specijalna olipmijada, odnosno klub “Hendi sport”, a to je da bi se ova deca što bolje socijalizovala u naše društvo. Ove igre su zaista od ogromnog značaja, oni znaju šta njih očekuje u Zrenjaninu, da ovde uvek imaju dobro društvo, dobre uslove za takmičenje i smeštaja, a najvažnije je da deca kada se vrate svojim kućama imaju šta da ispričaju i da roditelji znaju da ih mogu u Zrenjanin pustiti bez ikakvih problema – rekao je on.   

Vukosava Đapić Atanacković zahvalila je Specijanoj olipmijadi koja je izabrala naš grad da bude organizator 15. Nacionalnih igara.
– Grad Zrenjanin ima najbolje uslove za bavljenje sportom i održavanje takmičenja, zato smo verovatno i dobili njihovo poverenje da baš mi budemo organizatori – rekla je ona i svim učesnicima poželela uspeh i lepe dane u našem gradu.

Današnjoj najavi igara prisustvovao je i Filip Bartole, trostruki osvajač olimpijskih medalja na Specijalnoj olimpijadi, član “Hendi sporta” kome je gradonačelnik Salapura uručio simboličan “Sportski pasoš” Evropskog grada sporta. 

POVEZANE vesti

Dobrodošli na RTV Santos Instalirajte našu aplikaciju

Install
×

Pretraga