Nacionalne igre Specijalne Olimpijade Srbije biće održane u Zrenjaninu – Evropskom gradu sporta

Podeli:

Povodom predstojećih Nacionalnih igara Specijalne Olimpijade Srbije koje će biti održane u našem gradu, danas je u Baroknoj sali Gradske kuće održana konferencija za novinare.

Igre su najavili gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i direktor Specijalne Olimpijade Srbije Aleksandar Stanojević, uz prisustvo sportista kluba “Hendi sport” iz našeg grada i generalne sekretarke Sportskog saveza grada Vukosave Đapić Atanacković.

Kako su naveli, igre počinju u četvrtak uz učešće svih 12 klubova u Srbiji, sa blizu 300 sportista sa smetnjama u razvoju.

Gradonačelnik je naveo da do pre deset godina Zrenjanin nije bio prepoznat na mapi Specijalne olimpijade Srbije koja je jedna od najeminentnijih i najznačajnihijh organizacija nacionalnih na evropskom i svetskom nivou.
– Specijalna olimpijada okuplja decu i mlade sa smetnjama u razvoju i promoviše njihove mogućnosti i pokušava da utiče na predrasude koje postoje u našem društvu prema osobama sa smetnjama u razvoju. To rade ne samo kroz ovakva takmičenja, već i kroz različite vrste projekata koji se finansiraju iz različitih fondacija. Svemu tome Grad Zrenjanin pruža podršku Specijalnoj olimpijadi Srbije i gospodinu Stanojeviću, kao i “Hendi sportu” koji je imao i učesnike na Letnjim specijalnim igrama, a sada će imati i predstavnike na Zimskim olimpijskim igrama – rekao je gradonačelnik Salapura.

On je naveo da se Nacionalne igre Specijalne Olimpijade Srbije poklapaju sa agendom “Zrenjanin evropski grad sporta” i jednom od uslova, a to je odnos prema sportistima sa invaliditetom i posebnim potrebama. 
– Veoma mi je drago što ćemo ugostiti sve klubove sa teritorije Srbije, skoro tri stotine sportista koji će koristiti naše resurse tokom tri dana, i koji će, verujem, iz našeg grada otići s pozitivnim utiscima – rekao je Salapura. 

Aleksandar Stanojević izrazio je veliko zadovoljstvo što je u Zrenjaninu, gradu sa kojim, kako je naveo, saradnja postoji već deset godina. 
– Veliko hvala svim ljudima u Zrenjaninu koji prepoznaju zašto je važno da postoji Specijalna olipmijada, odnosno klub “Hendi sport”, a to je da bi se ova deca što bolje socijalizovala u naše društvo. Ove igre su zaista od ogromnog značaja, oni znaju šta njih očekuje u Zrenjaninu, da ovde uvek imaju dobro društvo, dobre uslove za takmičenje i smeštaja, a najvažnije je da deca kada se vrate svojim kućama imaju šta da ispričaju i da roditelji znaju da ih mogu u Zrenjanin pustiti bez ikakvih problema – rekao je on.   

Vukosava Đapić Atanacković zahvalila je Specijanoj olipmijadi koja je izabrala naš grad da bude organizator 15. Nacionalnih igara.
– Grad Zrenjanin ima najbolje uslove za bavljenje sportom i održavanje takmičenja, zato smo verovatno i dobili njihovo poverenje da baš mi budemo organizatori – rekla je ona i svim učesnicima poželela uspeh i lepe dane u našem gradu.

Današnjoj najavi igara prisustvovao je i Filip Bartole, trostruki osvajač olimpijskih medalja na Specijalnoj olimpijadi, član “Hendi sporta” kome je gradonačelnik Salapura uručio simboličan “Sportski pasoš” Evropskog grada sporta. 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga