Nabavljena najsavremenija oprema za termovizijsko snimanje, dron i termovizijska kamera poslednje generacije

Podeli:

Juna meseca 2019. godine započet je projekat pod nazivom “Pametna i održiva potrošnja energije” (eng. “Smart And Sustainable Energy Consumption“ – SASEC), koji se realizuje u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija.
 
Vodeći partner na projektu, Grad Zrenjanin i ostali partneri – Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj – Banat, Grad Temišvar i Klaster održive energije Rumunije – ROSENC, rade na realizaciji velikog broja aktivnosti koje ovaj projekat podrazumeva. U toku je izrada Master plana održive energije za teritoriju Srednjobanatskog okruga, dokument koji će Zrenjanin i teritoriju srednjeg Banata uvrstiti među retke koji ga poseduju, a koji predstavlja osnovu za dalji razvoj ove teritorije u domenu planiranja i upravljanja akcijama za uštedu energije, korišćenja obnovljivih izvora energije, kao i mogućnosti apsorpcije sredstava iz međunarodnih fondova. 

U toku realizacija IPA projekta ''Pametna i održiva potrošnja energije''


U toku realizacija IPA projekta ''Pametna i održiva potrošnja energije''
U toku realizacija IPA projekta ''Pametna i održiva potrošnja energije''

Još jedna značajna aktivnost je u toku i podrazumeva sprovođenje istraživanja i prikupljanje podataka o energetskoj efikasnosti javnih objekata. Ovoj aktivnosti prethodila je nabavka najsavremenije opreme za termovizijsko snimanje, drona i termovizijske kamere poslednje generacije. Zahvaljujući ovakvoj vrsti opreme, u vrlo kratkim rokovima, raspolagaće se sa najpreciznijm podacima o stanju energetske efikasnosti javnih i drugih objekata na teritoriji Grada Zrenjanina.
 
Započete su i pilot akcije u tri srednje škole na teritoriji Zrenjanina (Zrenjaninska gimnazija, Ekonomsko trgovinska škola “Jovan Trajković” i Tehnička škola), koje podrazumevaju ispitivanje kvaliteta vazduha i merenje potrošnje energijie u ovim školama. Unakrsnom analizom dobijenih podataka, steći će se mogućnost sagledavanja kako ove dve stvari utiču jedna na drugu, kakva su energetska svojstva objekata navedenih srednjih škola i kakav vazduh udišu naši srednjoškolci, odnosno na koji način trenutno stanje može biti unapređeno.  

U toku realizacija IPA projekta ''Pametna i održiva potrošnja energije''

U narednom periodu, u okviru projekta održaće se niz edukacija za različite ciljne grupe, nastavak pilot-akcija i uspostavljanje sistema za inteligentno praćenje potrošnje energije u školama. Kao najvažniju aktivnost, projekat predviđa izgradnju prve pametne zgrade u Banatu i osnivanje Regionalnog centra za energetsku efikasnost – Banat u Zrenjaninu. Na taj način, projekat SASEC postavlja temelje za buduće aktivnosti i nove projekte, a Grad Zrenjanin i ceo region stavlja u poziciju lidera u ovoj oblasti.
 
Realizacija projekta traje do marta 2021 godine, a ukupna vrednost projekta iznosi 852.001,50 evra.

Izvor,foto: zrenjanin.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga