Na pojedinim poljoprivrednim imanjima rade Uzbekistanci i Indijci

Podeli:

Najveći broj dozvola za rad prošle godine izdat je državljanima Kine, Turske, Ruske Federacije, Indije, Ukrajine i Severne Makedonije, dok su ove na listi između ostalih i Kubanci.

Velike su potrebe privrednika za stranim radnicima i očekuje se da i u narednom periodu one budu sve veće. Posebno je potražnja velika na građevini, jer tu nedostaju kadrovi i sa srednjom i sa visokom stručnom spremom, među našim stanovništvom nema interesovanja za tim poslovima.

Nacionalna služba, međutim, ne raspolaže podacima o sektorima u kojima se stranci u Srbiji najčešće zapošljavaju, ali se zna da je veliki broj njih angažovan na infrastrukturnim projektima u našoj zemlji.

I dok su nekada na poljoprivrednim imanjima radili Rumuni i Bugari, danas se najviše odlučuju Uzbekistanci i Indijci, odnosno najviše ih je prijavljenih kroz ovaj sistem.

– Dolaze, pre svega, ljudi iz zemalja u kojima je cena radnog sata veoma niska, ali i iz onih koje investiraju kod nas – rekao je Duško Vuković, potpredsednik Saveza Samostalnih sindikata Srbije za medije.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga