Na Međunarodni dan porodice Grad Zrenjanin organizovao podelu novih 60 auto-sedišta bebama rođenim ove godine u zrenjaninskom porodilištu

Podeli:

Akcija dodele auto-sedišta za bebe rođene ove godine u zrenjaninskom porodilištu nastavljena je danas, simbolično na Međunarodni dan porodice. Akciju tradicionalno, već deset godina, organizuju Grad Zrenjanin i Savet za bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji grada, a ove godine biće najmasovnija do sada po pošto će, u nekoliko ciklusa, biti dodeljeno ukupno 250 sedišta.   

Na svečanosti u Gradskoj kući sedišta je roditeljima uručio gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura. Ove godine akcija je počela pre dva meseca, dodelom prvih 60 sedišta, danas ih je dodeljeno još toliko, a gradonačelnik je istakao da dodela auto-sedišta za bebe predstavlja jednu od mera pronatalitetne politike koje sprovodi Grad Zrenjanin, ali i doprinosi poboljšanju bezbednosti svih učesnika u saobraćaju i smanjenju saobraćajnih nezgoda na putevima na teritoriji Grada Zrenjanina. 

Čestitajući prisutnima Međunarodni dan porodice, gradonačelnik je ukazao na porodične vrednosti i podizanje svesti o značaju porodice kao osnovne ćelije društva, posebno u ovom tragičnom periodu u Srbiji. 
“Mi, kao lokalna samouprava i vi, kao roditelji, kao porodica, treba da negujemo zdrave porodične odnose, koji jačaju i našu lokalnu zajednicu i naše društvo. U okviru mera kojima pružamo podršku roditeljstvu, ovo je jedna od aktivnosti koju realizujemo deset godina i do pre tri godine smo delili po šezdeset sedišta, sada će ih biti 250. Kao grad, trudimo se da na različite načine pomažemo i podstičemo roditeljstvo, unapređujemo pronatalitetnu politiku, na jesen ćemo, po drugi put, đacima prvacima dodeliti besplatne udžbenike, uz torbe sa pripadajućim priborom, naravno izdvajamo sredstva i za stipendije našim učenicima i studentima, subvencionišemo cene mesečnih karata, boravak u našim vrtićima”, kazao je gradonačelnik i dodao da u svemu tome Grad Zrenjanin ima podršku od strane Vlade Republike Srbije, Ministarstva za brigu o porodici.

“Konkurisali smo za otvaranje još nekoliko jaslenih i vrtićkih grupa u našim naseljenim mestima, gde je za to iskazana potreba, što je dobar znak. Otvorili smo 14 takvih grupa u selima, nastavljamo dalje i proširujemo te aktivnosti”, kazao je gradonačelnik Salapura. 

Nakon uručenja sedišta, održana je i kratka edukacija o značaju pravilnog postavljanja i  korišćenja auto-sedišta, koju je održala savetnica Marina Spasić

Međunarodni dan porodice proglasila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija, 1993. godine, sa željom da istakne važnost porodičnog života. Porodica, kao osnovna jedinica društva, zahteva zaštitu, pomoć i podršku od svojih članova, ali i društva, jer jedino na taj način svako pojedinačno može dati svoj optimalni doprinos zajednici u kojoj živi.

Ujedinjene nacije su i formalno zaštitile porodicu putem Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, Deklaracije o društvenom napretku i razvoju, te Konvencije o ukidanju svih oblika diskriminacije protiv žena.

Međunarodni dan porodice obeležava se na različite načine širom sveta, s ciljem postizanja jednakosti između žena i muškaraca u okviru porodice, deljenja kućnih obaveza i dužnosti, zaštite porodice i pomoći pri ispunjavanju odgovornosti prema zajednici. 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga