Na “Bošnjakovom salašu” obeležena godišnjica pogibije Ruže Šulman, Koče Kolarova i još trojice rodoljuba

Podeli:

Na “Bošnjakovom salašu”, u ataru pored puta za Mihajlovo, danas je obeležena 81. godišnjica od tragičnih događaja prvog ratnog leta u Zrenjaninu, 1941. godine, kada su na tom mestu pogubljeni od okupatora naši sugrađani Ruža Šulman, Vladimir Kolarov Koča, Frank Samuel Šandor i Kikinđani Aldan Tiberij i Stojan Arsenov.

Cveće na spomen-obeležje, kao i svake godine, položili su predstavnici Organizacije rezervnih vojnih starešina Zrenjanina i Grada Zrenjanina, u čije su ime današnjoj ceremoniji prisustvovali načelnik Gradske uprave Miloš Korolija i načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Jelena Dragić.

Ruža Šulman i Koča Kolarov bili su simboli otpora protiv fašizma i nemačke okupacije, ali i više od toga, jer je zajedničkim odlaskom u smrt prekinuta i njihova ljubavna priča. Okupatori su Ruži Šulman ponudili život u zamenu da izda još nekog od pripadnika otpora, ali je ona to odbila. Streljani su u znak odmazde za paljenje žita od strane partizanskog odreda, nedaleko od mesta gde se danas nalazi spomen-obeležje.

Imenom Ruže Šulman nazvano je jedno od prvih novih stambenih naselja u posleratnom Zrenjaninu, a Ulica Koče Kolarova predstavlja jednu od najvažnijih saobraćajnica na teritoriji MZ “Dositej Obradović” i gradskog jezgra Zrenjanina. Zrenjaninska gimnazija takođe je jedno vreme nosila naziv “Koča Kolarov”.

Spomen-obeležje na “Bošnjakovom salašu”, delo arh. Tibora Bencea, podignuto je šezdesetih godina prošlog veka, a obnovljeno 2020. godine, kada je prostor dodatno oplemenjen postavljanjem prigodne spomen-ploče, stola i klupa za odmor, kao i nove prilazne staze. U uređenju spomenika i okolnog prostora učestvovali su Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Zrenjanina i aktivisti Organizacije rezervnih vojnih starešina Zrenjanina i MZ “Dositej Obradović”. Taj spomenik jedno je od osam obeležja posvećenih ljudima i događajima iz perioda Drugog svetskog rata na teritoriji Grada Zrenjanina koja su obnovljena u toku poslednje četiri godine, u okviru širih aktivnosti lokalne uprave na revitalizaciji spomen-obeležja i memorijalnih prostora.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga