MMF dao zeleno svetlo za POVEĆANJE plata u Srbiji

Podeli:

Međunarodni monetarni fond pozdravlja povećanje plata u Srbiji od početka godine i u javnom i u privatnom sektoru, kao i ponovno uvođenje indeksacije penzija po švajcarskoj formuli.

Reforma sistema plata predstavlja korak u pravom smeru ka racionalizaciji javnog sektora, izjavio je danas šef kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Sebastijan Sosa.

Upitan o jazu između plata u javnom i u privatnom sektoru, Sosa kaže da su nominalno i realno zarade od januara do aprila u proseku povećane 10 odsto.

„To povećanje se dešava i u privatnom i u javnom sektoru i to pozdravljamo“, naglasio je Sosa i naveo da su plate u javnom sektoru veće nego u privatnom, ali da u nekim sgementima nije tako.

Privatni sektor, smatra, treba da „uhvati korak“ kako bi se plate povećale, ali dodaje da istovremeno treba podržati i plate u javnom sektoru koje su male.

„Teško je da javni sektor privuče i zadrži radnike u nekim oblastima, kao što su informacione tehnologije… možete da vidite odlazak iz javnog sektora“, rekao je Sosa.

On je naveo da MMF pozdravlja takođe nameru vlasti u Srbiji da ponovo uvedu indeksaciju penzija i to po švajcarskoj formuli.

„Mi to podržavamo. Mislimo da je dobra ideja da se obezbedi prostor za povećanje penzija, a ne da se penzije povećavaju ad hok“, rekao je Sosa.

Sosa smatra da je za Srbiju izazov da spreči talas emigracije mladih i talentovanih, ali i da unapredi i promoviše povratak onih koji su otišli iz Srbije.

Ne postoji čarobno rešenje. Pored većih plata, dinamičniji privatni sektor koji će stvarati prilike za preduzetništvo, unapređenje institucija i smanjenje percepcije korupcije, to bi sve bilo važno da se ublaži ovaj problem. Ovi izazovi zahtevaju da se reforme još hitnije sprovedu“, rekao je Sosa.

Autor: Tanjug

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga