Mladić OTKRIO TAJNU ruskoj istoričarki šta se dogodilo u Lazarevu

Podeli:

Komandant Vojske Republike Srpske je priznao da bi pucao da su oni koji su došli da ga hapse bili u vojnim uniformama.

Ona opisuje događaje koji su prethodili Mladićevom hapšenju u zoru 26. maja 2011. godine u selu Lazarevu kraj Zrenjanina. Guskova je jedan od autora knjige “General Mladić: Poslednja bitka. Uspomene, intervju, dokumenti”, natale na osnovu priča koje je komandant Vojske Republike Sroske ispričao ruskim članovima Komiteta.

Guskova, koja je i rukovodilac Centra za izučavanje savremene balkanske krize Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka, govorila je o svom autorskom prilogu za knjigu koji je nazvala “Reći ću vam kako sam uhapšen”.

– Pričao nam je da je tog jutra, u momentu hapšenja, predosećao da će neko ući u tu kuću u kojoj se skrivaojer je kroz prozor video kola koja su ušla u selo. Ljudi iz tog auta bili su u civilnim odelima, a Mladić se krio stojeći iza vrata. Kad je u kuću ušao jedan čovek, general ga je prepoznao. Bio je to neki pukovnik, ali ga nije primetio gde se skriva. Posle toga je u kuću ušao jedan čovek iz tog sela koji je trebao da posvedoči da je Mladić unutra jer je poznavao generala, a on je kad je video gde se sakrio, rešio je da prećuti – priča Guskova, naglašavajući da se ovo Mladićevo svedočanstvo prvi put predstavlja bez dodavanja i iz prve ruke.

Ona kaže da je onda general mirno izašao iz kuće, kada se zapodenuo zanimljiv dijalog.

– Pukovnik ga je pitao da li kod sebe ima oružje, na šta je Mladić odgovorio potvrdno. Na pitanje gde se to oružje nalazi, general je rekao da na stolu stoje dva pištolja.

– A zašto nas niste sačekali sa tim pištoljima u rukama – pitao ga je.

General Mladić je odgovorio da je video da su u civilnim odelima, a da su bili u vojnim, pucao bi u njih – navodi Guskova fragmente iz knjige.

Pna ističe da su se ruski delegati svaki put u Hagu susreli sa raspoloženim Mladićem, koji je pričao neke od svojih životnih uspomena.

– U knjizi je jedan deo posvećen i njegovoj poseti Moskvi 1994. godine, kad je od ruskog ministarstva spoljnih poslova i ministarstva odbrane tražio pomoć za VRS. On je još tada vrlo pametno uviđao šta se dešava u zvaničnoj ruskoj politici i o tome ispričao dosta zanimljivih detalja – kaže Guskova.

Generalov sin Darko Mladić kaže da je u petak u ruskoj Dumi održana promocija knjige koja je naišla na veliki odjek i u medijama bila sjajno ispraćena.

– Jako sam zadovoljan odnosom koji Rusi imaju prema mom ocu, a koji je na najvišem mogućem nivou. Ratko me pozvao dok je trajala promocija i pozdravio sve prisutne. Obratio im se i svi su bili srećni. Zahvalio se priređivačima na predanom radu oko knjige – navodi Darko Mladić.

 

Autor: SrbijaDanas

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga