Ministar poljoprivrede posetio Zrenjanin, rešavaju se određeni problemi poljoprivrednika

Podeli:

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović posetio je Zrenjanin, kako bi imao sastanak sa gradonačelnikom, Čedomirom Janjićem. Oni su pričali o problemima poljoprivrednika, među kojima je i zakup državne zemlje.

U Srbiji će ove godine biti dato u zakup oko 500.000 hektara državne zemlje. Grad Zrenjanin dobio je saglasnost na Godišnji program i plan licitacije državnog zemljišta od Ministarstva poljoprivrede.

„Zajedno sa poljoprivrednim proizvođačima inicirali smo kod Antimonopolske komisije postupak za utvrđivanje eventualno kartelskog ponašanja. Koliko je meni poznato Antimonopolska komisija ili Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak protiv jednog proizvođača ulja. Kad završe postupak, videćemo da li postoji tako nešto da se desilo. Ne mogu reći da se može govoriti o kartelskom ponašanju, jer imate dva proizvođača koja nisu izašla sa konačnom cenom. Ne možete tim proizvođačima ništa ni reći, kad izađu sa konačnom cenom, možemo njih uzeti u postupak kontrole, odgovorio je Nedimović na pitanje novinara o sumnjivom ponašanju otkupljivača.

On je rekao da će gradsko zemljište koje je opredeljeno za firmu „Tenis“ ići na licitaciju, sve do trenutka, dok 1. novembra 2019. godine investitor ne zaključi ugovor i uđe u posed. Na ovakav način je istakao da neće biti zloupotreba.

„Mi smo već završili softver i radi se njegovo testiranje u pogledu zakupa državnog zemljišta. Znaćemo sad i biće dostupno svakome, bukvalno svakom pojedincu u državi i šire na sajtu Ministarstva poljoprivrede da zna za svaku parcelu ko je zakupac, po kom osnovu i koju kulturu radi. Mi smo zaključili ugovor sa Evropskom svemirskom agencijom gde preko termovizijskog spektra možemo da vidimo ko koju kulturu radi“, istakao je Nedimović.

Na ovakav način ko zloupotrebi ugovore, isti će biti raskinuti, naplaćeni penali i poljoprivrednik će biti stavljen u pasivni status da ne može da koristi subvencije države.

Ove godine poljoprivrednici su signalizirali na uzurpaciju zemljišta, pa su zaštićene i požnjevene površine koje su nelegalno posejali pojedinci. Na takav način su značajna sredstva uplaćena u budžet. To je jedan od načina sprečavanja zloupotrebe državne zemlje.  Poljočuvarska služba je  čuvala te površine i uradila je veliki posao, rečeno je nakon sastanka.

„Bili smo u kontaktu nekoliko nedelja, uspeli smo da završimo program, ja se nadam na zadovoljstvo svih poljorpivrednika. Vrlo brzo  raspisujemo licitaciju, ne bih da licitiram sa datumom, ali vrlo brzo, tako da će naši poljoprivrednici biti zadovoljni, siguran sam, rekao je Janjić o davanju u zakup državnog zemljišta.

Veliki budžet izdvojila je lokalna samouprava za poljoprivredu. Urađeni su i realizovani brojni projekti poput ravnanja linija i kopanja kanala za navodnjavanje i odvodnjavanje, bušeni su bunari poljoprivrednicima u ataru, poklanjeno je 93 rasnih grla simentalske rase, potpomognuti su pčelari i pravi se program za voćare.

Pošto je po pravu prečeg zemlja data u zakup stočarima, uslediće licitacija koja je najavljena uskoro.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga