Mesečni program Kulturnog centra Zrenjanina – septembar 2022.

Podeli:

U organizaciji Kulturnog centra Zrenjanina u toku septembra posetioce očekuje koncert klasične i rokenrol muzike, nastup zrenjaninskih združenih horova, otvaranje dve nove izložbe, onlajn dečje radionice, tri tribine, filmske projekcije, veče kratkog austrijskog filma, festivalski program „Slobodne zone“ pod nazivom: „Hrabri razgovori“, koncert etno grupe „Iva“ i 13. „Stripolis“…

VIOLINSKI KONCERT LjUBOMIRA MIHAILOVIĆA

 • Atrijum Narodnog muzeja
 • Petak, 2. septembar

Koncert violiniste Ljubomira Mihailovića biće održan u petak, 2. septembra u Atrijumu zrenjaninskoh Narodnog muzeja. Na programu su dela baroknog kopozitora Johana Sebastijana Baha. Koncert počinje u 20 časova. Ulaz je besplatan.

 • Program organizuje Kulturni centar u saradnji sa Narodnim muzejom Zrenjanin.

Biografija Ljubomira Mihailovića

 • Ljubomir Mihailović (1962.) diplomirao je u klasi profesora Rajka Dojčinovića na FMU. Magistarske studije je završio na Akademiji Umetnosti u Novome Sadu u klasi profesora Dejana Mihailovića. Usavršavao se i u klasi profesora Igora Ozima na „Hochschule für Music“ u Kelnu. Koncertnu karijeru započinje sa osam godina kada je održao prvi solistički koncert. Dobio je više prvih nagrada na takmičenjima u zemlji. Na međunarodnom konkursu „Jaroslav Kocijan“ u Čehoslovačkoj osvojio je drugu nagradu. Održao je brojne resitale i nastupao kao solista sa brojnim domaćim i stranim simfonijskim orkestrima (Beogradskom filharmonijom,Zagrebačkom filharmonijom,Orkestrom Vojske Jugoslavije,orkestrom FMU.Orkestrom RTB,Orkestrom iz Osijeka. Bio je i koncert-majstor beogradskog kamernog orkestra „Sinfonijeta“. Od 1994. do sada, svirao je, kao solista i koncert-majstor, sa Kelnskim Kamernim Ansamblom preko 400 koncerata širom Nemačke, Francuske, Švajcarske i Španije. Nastupao je još i u Grčkoj, Austriji, Peruu, Sovjetskom Savezu, Portugaliji i Izraelu. Kao solista sa kamernim orkestrim „Majstori gudači“ pod vođstvom profesora Dejana Mihailovića snimio je kompakt disk „Četiri godišnja doba“ Antonija Vivaldija u izdanju MDM iz Kelna. Kao profesor violine, pokazao je zapažen uspeh u radu sa studentima, što potvrđuju brojni javni nastupi i položene audicije za ugledne orkestre u zemlji i inostranstvu. Značajne su i druge pedagoške aktivnosti Ljubomira Mihailovića, kao na pr. majstorski kursevi, članstvo u žirijima na takmičenjima violinista…
  Ljubomir Mihailović je zaposlen kao vanredni profesor na FMU u Beogradu.

KONCERT BENDA „UROŠ I NEJAKI“

 • Subota, 3. septembar
 • Amfiteatar Kulturnog centra Zrenjanina
  Koncert rok sastava „Uroš i nejaki“ održaće se u Amfiteatru Kulturnog centra Zrenjanina u subotu, 3. septembra. Koncert počinje u 21 sat. Ulaz je besplatan.

U toku
IZLOŽBA „ŠTEP LjUBAVI“

 • Kulturni centar Zrenjanina
  Izložba plesnih kostima pod nazivom „Štep ljubavi“, izrađenih u periodu od 1983. do 2021. godine, veštim rukama Gizele Marton, otvorena je do 5. septembra u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Više o izložbi na www.kczr.org

IZLOŽBA

 • VIOREL FLORA – 50 GODINA PROFESIONALNOG RADA
 • Kulturni centar Zrenjanina
 • Od 7. do 13. septembra
  U sredu, 7. septembra u 19 časova u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina biće otvorena izložba likovnog umetnika Viorela Flore pod nazivom „Viorel Flora – 50 godina profesionalnog rada“/Viorel Flora – 50 de ani de activitate profesională. Postavku će činiti retrospektivni pregled autorovih crteža urađenih pastelom i ostalim tehnikama kao i ulja na platnu. Na izložbi će biti zastupljeni i umetnikovi radovi koji su nastali u saradnji sa rumunskom nacionalnom zajednicom i Zavodom za kulturu vojvođanskih Rumuna u vidu likovnih ilustracija brojnih publikacija koje su između ostalog, krasile i korice naslovnih strana.
 • Izložbu organizuje Zavod za kulturu vojvođanskih Rumuna u saradnji sa Kulturnim centrom Zrenjanina.
 • Izložba će biti otvorena za posetioce do 13. septembra, svakog dana od 8 do 20 časova.

KARAVAN SLOBODNE ZONE U KULTURNOM CENTRU ZRENjANINA

 • Program: „Hrabri razgovori“
 • Projekcija tri dokumentarna filma, razgovor sa rediteljkom
 • – Petak, 9. septembar – 20 časova
  U okviru filmskog programa Kulturnog centra Zrenjanina u petak, 9. septembra predstavlja se program festivala «Slobodna zona» – «Karavan Slobodne zone – Junior» pod nazivom «Hrabri razgovori». Reč je projekciji tri domaća kratkometražna dokumentarna filma koji su nastali kao rezultat kampa angažovanog filma za mlade «Naše razlike su naša snaga.». Nakon projekcije filmova «Priče iz života tri žene» rediteljke Tamare Zelenak (20′, 2021.), «Šljokica u slepom crevu» Irene Antin (17′, 2021.) i filma «Slučajevi» (17′, 2021.) rediteljke Milice Rauški održaće se razgovor sa jednom od rediteljki Tamarom Zelenak.
 • Program počinje u 20 časova u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Ulaz je slobodan.

KONCERT ZDRUŽENIH ZRENjANINSKIH HORSKIH PEVAČA

 • Reformatorska crkva – petak, 9. septembar – 19.30h
  Koncert združenih zrenjaninskih horskih pevača biće održan u petak, 9. septembra u zrenjaninskoj Reformatorskoj crkvi. Dirigent je Ana Milisavljević, studentkinja dirigivanja Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu pod mentorstvom maestra profesora Bojana Suđića. Koncert počinje u 19.30. Ulaz je slobodan.
 • Ovaj muzički program ulazi u grupu promotivnih koncerata Horskog festivala „Slobodan Bursać“ i prvi je u nizu planiranih koncerata koji će se održavati u susret narednog muzičkog festivala koji publiku očekuje u junu sledeće godine.
 • Organizatori koncerta su Horski festival „Slobodan Bursać“, Kulturni centar Zrenjanin i KulturKick Creative Productions.

DANI REPUBLIKE SRPSKE U SRBIJI

 • Koncert etno grupe „Iva“
 • Kulturni centar Zrenjanina
 • Ponedeljak, 12. septembar – 20 časova

Manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“ predstavništva Republike Srpske u Srbiji uz bogat umetnički program održaće se od 8. do 14. septembra u više gradova. Zrenjaninska publika će u okviru programa manifestacije u ponedeljak, 12. septembra moći da pogleda muzički nastup etno benda „Iva“ iz Doboja. U bendu nastupaju i u programu učestvuju: prof. Saša Pavlović (umetnički rukovodilac, klavijature), Marijana Simić, Milica Tamamović, Ana Jovanović i Lejla Handuković (vokali), Stojana Marjanović (violina), Igor Jović (električna gitara), Marko Kovačić (bas gitara), Milan Kosić (perkusije), Saša Ristić (bubanj) i Miodrag Milekić (tonac i muzički producent).

 • Koncert počinje u 20 časova. Ulaz je besplatan.

O etno grupi „Iva“ navodi se sledeće:
„Etno grupa “Iva“ osnovana je 2004. godine u Doboju kao vokalno-instrumentalni ansambl. Ime je dobila po lekovitoj travi iva (lat. teucrium montanum) koja raste na obližnjoj planini Ozren. ,,Iva“ je danas ansambl koji se bavi očuvanjem tradicionalnog srpskog muzičkog blaga kroz moderne aranžmane u stilu world music (ethno fusion). Na repertoaru „Iva“ nalaze vokalno-instrumentalna dela iz oblasti srpske narodne i duhovne muzike, ali i tradicionalne muzike drugih naroda sa prostora Balkana. Etno fjužn „Iva“ je održala veliki broj celovečernjih koncerata i nastupa na raznim manifestacijama, svečanim akademijama, humanitarnim koncertima u zemlji i inostranstvu. Značajno je izdvojiti i da je celovečernjim koncertima otvorila međunarodne džez festivale – Nišvil 2015 i Zelenkovac 2016. „Iva“ je objavila dva nosača zvuka pod nazivima „Trava iva od mrtva pravi živa“ i „ŠljIva – Spiritus movens“ objavljeni u izdanju MP RTRS. „Iva“ je danas jedan od glavnih ambasadora kulture grada Doboja, i jedan od vodećih muzičkih ansambala na polju očuvanja tradicionalne kulturne baštine Republike Srpske. Na kraju, etno grupa „Iva“ se trudi da na svojim koncertima opravda narodnu izreku ‘Trava iva od mrtva pravi živa!’.»

U nastavku možete pogledati i par muzičkih numera ovog sastava:
https://www.youtube.com/watch?v=7Ewb-RVk9bQ
https://www.youtube.com/watch?v=8jaudjAgMpQ
https://www.youtube.com/watch?v=ncMke4Cvyn4

VEČE AUSTRIJSKOG KRATKOG FILMA

 • Kulturni centar Zrenjanina
 • Sreda, 14. septembar – 20 časova
  Kulturni centra Zrenjanina u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom u sredu, 14. septembra organizuje Veče austrijskog kratkog filma. Publika će imati priliku da pogleda pet kratkometražnih ostvarenja. Inače, Pregled austrijskog kratkog filma (nem. Österreichische Kurzfilmschau) projekat je Austrijske filmske akademije i Ministarstva spoljnih poslova Austrije. Svake godine Kulturni forumi širom sveta prave odabir filmova koji su ušli u uži izbor za Austrijsku filmsku nagradu, a među njima može se naći mnogo kratkih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih i animiranih filmova, kao i muzičkih spotova.

Raspored zrenjaninskih projekcija i više o naslovima koji će se prikazivati, pogledajte u nastavku:

Film: „Život na rogu“/ Life on the Horn, 2020, 25 min.
Decenijama se otrovni otpad ilegalno odlaže na obale Somalije. Cunami 2004. godine oštetio je zatrovane kontejnere, što je dovelo do širenja bolesti…
Film: „Veš mašina“/ Die Waschmaschine, 2020, 25 min.
U vezi istrošenoj rutinom, prodaja pokvarene mašine za pranje veša preko interneta postaje važno pitanje rasizma i morala.
Film: «Oehl: Preko noći», 2019, 4:38 min
Većina ljudi sada dobro zna kakav je osećaj provesti ceo dan sam kod kuće, slično glavnoj junakinji u veštom crno-belom videu Ruperta Holera, snimanom kao spot za grupu Oehl.
Film: Ista vrsta ribe»/ Fische, 2021, 17 min.
Govoriti o smrti bliskog člana porodice nije lako. Pogotovo ne kada je sestra preuzela brigu o bolesnoj majci, a brat pobegao u inostranstvo iz straha od odgovornosti.
Film: «Noćni čuvar»/ Der Wächter, 2019, 30 min.
Nakon što fabrika u kojoj je radio kao tehničar preseli proizvodnju u inostranstvo, austrijski zavod za zapošljavanje primorava Rafaela da prihvati posao noćnog čuvara, pošto je u njegovim godinama postao suvišan za privredu.

(Informacije o filmovima i projektu preuzete su sa sajta Austrijskog kulturnog foruma.)

Filmovi će se prikazivati u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina sa početkom u 20 časova. Svi filmovi su titlovani na srpski jezik. Ulaz je besplatan.

FESTIVAL STRIPOLIS

 • Kulturni centar Zrenjanina
 • od 15. do 17. septembra
  Ovogodišnji (trinaesti) festival stripa „STRIPOLIS“ održaće se u Kulturnom centru Zrenjanina od 15. do 17. septembra. Posetioci mogu da očekuju brojne goste poput strip autora koji će osim razgovora i crtati za publiku, prvog festivalskog dana veliki broj izdavača („Čarobna Knjiga“, „Komiko“, «System comics», „Besna Kobila“, „Stalker“, „Forma B“…) predstavitće svoja najnovija strip izdanja, štamparija „Diginet“ će raditi sito-štampu (za publiku) na licu mesta, a biće izložen i veliki izbor kolekcionarskih figura. Organizuje se i berza starih stripova kao i promocija najnovijeg broja časopisa autorskog i internacionalnog stripa «Stripolis» u okviru kojeg su publikovati radovi domaćih i stranih strip crtača na preko 160 strana. Kao i svake godine u okviru festivalskog programa održaće se radionice, izložbe, okrugli stolovi a u pripremi su i mnoga druga iznenađenja.
 • Otvaranje festivala zakazano je u četvrtak 15. septembra u 19 časova.

Organizator festivala:
Kulturni centar Zrenjanina
Pokrovitelji:

 • Grad Zrenjanin
 • Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama
 • Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije
  Prijatelji festivala:
  Trgovinski lanac „PerSu“

PROJEKCIJE DOMAĆEG FILMA
Od 22. do 25. septembra

 • Igrani film: „Ala je lep ovaj svet“
 • Velika sala KCZR – 20 časova
  Najnovije domaće ostvarenje „Ala je lep ovaj svet“ pred zrenjaninskom filmskom publikom premijerno će prikazivati u Kulturnom centru Zrenjanina od četvrtka, 22. do nedelje, 25. septembra. Ova filmska priča u režiji Filipa Čolovića govori o ljubavi koja preobražava i o mogućnosti promene svakog čoveka na bolje ili na gore, u zavisnosti od toga čime se napaja. Glavne uloge u filmu igraju Andrija Kuzmanović, Anđelka Prpić i Nikola Pejaković. Filmske projekcije počinju u 20 časova u Velikoj sali.
  *Blagovremeno ćemo Vas obavestiti o ceni ulaznice.

O filmu:
„Film je premijerno prikazan na 46 festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji dok je bioskopska distribucija zakazana od 22 septembra 2022.
Priča o ljubavi koja preobražava i o mogućnosti promene svakog čoveka na bolje ili na gore, u zavisnosti od toga čime se napaja. Ljubiša, dobro nadzemaljsko biće čiji je zadatak da spoji ljude u bračnu zajednicu, već dugo je neuspešan u svom poslu. Ovog puta se zarekao da će spojiti Batu, neafirmisanog i isfrustriranog filmskog reditelja i Unu Lazarević, najpoznatiju tv voditeljku i površnu mega zvezdu, autorku čuvene pomodarske emisije Šetnja s lavom.
Šeprtljasti Ljubiša stvara okolnosti koje bi ih sjedinile, te Una intervjuiše Batu u njegovom stanu. Posle napetog intervjua, sukoba i razbuktalih strasti, plin eksplodira i stan odleti u vazduh. Njih dvoje prežive, no strada Batina komšinica. Inspektor Trišić hapsi Batu zbog nehotičnog ubistva i pokušaja ubistva Une. Bata biva osuđen i dospeva u zatvor, gde pokušava da preživi i vremenom postaje surovi kriminalac…»

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA
„ŽENA JE ŽENA“
Fotografa Eda Igliča

 • Kulturni centar Zrenjanina
 • Od 23. do 30. septembra
  Od 23. do 30. septembra publici se predstavlja izložba fotografija Eda Igliča koji se nalazi na prvom mestu liste 10 najuspešnijh autora – članova Foto saveza Srbije u 2021. godini. Reč je o autorovoj trećoj samostalnoj izložbi koja se organizuje u Kulturnom centru Zrenjanin u okviru Festivala fotografije (Foto saveza Srbije).
 • Izložba je zamišljena kao foto esej na temu evolucije žene od mladalačkog doba do starosti, njenom mestu i ulozi u svakodnevnom životu i portretu i sastoji se od 42 fotografije u boji (na kojima su devojčice, devojke, žene, starice) nastale većinom u Srbiji u poslednjih dvanaest godina, od 2011. do 2022.
 • Otvaranje izložbe je zakazano u petak, 23. septembra u 19 časova u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina.
 • Izložba se organizuje u saradnji Foto saveza Srbije, zrenjaninskog Kulturnog centra i foto kluba CD13.

Osnovni podaci o autoru izložbe

Autor izložbe, Edo Iglič, rođen je 16. marta 1956. godine u Zemunu (Beogradu). Član je foto kluba Beograd i Foto saveza Srbije (FSS) od 2012. godine. Učestvovao je i nagrađivan na velikom broju izložbi fotografije u zemlji i inostranstvu pod patronatom FSS, FIAP, PSA, RPS, UPI, i dr.
U galeriji Narodne banke Srbije je od 23. februara do 6. marta 2015. godine imao svoju prvu samostalnu izložbu fotografije „Urbane enigme“. Drugu samostalnu izložbu “Foto esej crvena“ imao je u galeriji Kulturnog centra Paraćin od 3. do 10. septembra 2021. godine.
Zvanja KMF FSS (kandidat majstor fotografije) i EFIAP (Excellence FIAP) međunarodnog udruženja „The International Federation of Photographic Art“ (Recognized by UNESCO) stekao je 2015. godine. Predsednik je Skupštine Foto saveza.

TRIBINSKI PROGRAM
U okviru tribinskog programa Kulturnog centra Zrenjanina u toku septembra održaće se tri tribine. Redosled održavanja, nazive tribina i učesnike pogledajte u nastavku.

TRIBINA

 • „PROTIV ZABORAVA – SEĆANjE NA ŽRTVE“
 • Utorak, 13. septembar – 19 časova
  U utorak, 13. septembra na programu je tribina pod nazivom „Protiv zaborava – sećanje na žrtve“ koja će se baviti kulturom sećanja na srpske žrtve zverski ubijene u Drugom svetskom ratu na tlu tadašnje NDH od strane ustaša. Govornici na tribini su Dušan Bastašić – predsednik udruženja „Jadovno 1941.“ i Gordana Dostanić – predsednica UO udruženja „Ognjena Marija Livanjska“. Moderator tribine je Đorđo Prstojević, urednik tribinskog programa Kulturnog centra. Tribina počinje u 19 časova.

TRIBINA

 • „FESTIVAL NAUKE, KULTURE I UMETNOSTI EURIADE“
  Utorak, 20. septembar – 19 časova
  U Kulturnom centru Zrenjanina u utorak, 20. septembra na tribini pod nazivom „Festival nauke, kulture i umetnosti Euriade“ govoriće se o festivalu koji se održava u Holandiji sa ciljem promovisanja nauke, kulture i umetnosti među mladima i koji je namenjen mladima iz cele Evrope i posebnim osvrtom na promociji dijaloga među različitim kulturama i narodima. Takođe, čućemo i iskustva naših gimnazijalaca koji su učestvovali na festivalu i imali značajno predstavljanje. Govornici na tribinu su Aleksandra Maksić, profesorka filozofije i učesnici festivala – đaci Zrenjaninske gimnazije. Moderator je urednik programa, Đorđo Prstojević. Tribina počinje u 19 časova.

TRIBINA

 • Razgovor o međunarodnoj filozofskoj razmeni „Minerva“
 • Utorak, 27. septembar – 18 časova
  U okviru tribinskog programa Kulturnog centra Zrenjanina u utorak, 27. septembra održaće se razgovor na temu „Međunarodna filozofska razmena ‘Minerva’“. Tribina će se baviti projektom učenika Zrenjaninske gimnazije i nemačke Gradske gimnazije iz Hercogenrata koji traje više od 10 godina. Na tribini će govoriti Frank Beker – profesor filozofije iz Nemačke, Aleksandra Maksić- profesorka filozofije, učenici Zrenjaninske gimnazije i Gradske gimnazije iz Hercogenrata. Moderator tribine je Đorđo Prstojević urednik tribinskog programa zrenjaninskog Kulturnog centra. Početak je zakazan u 18 časova.

DEČJI PROGRAM
KULTURNOG CENTRA ZRENjANINA

 • Svake subote na Fejsbuk strani Kulturnog centra
 • Početak radionice – 10 časova
  U toku septembra nastavljamo sa organizacijom onlajn dečjeg programa koji će se realizovati svake subote na Fejsbuk strani Kulturnog centra Zrenjanina sa početkom u 10 časova. Reč je o nizu dečjih radionica koje razvijaju svestrasnost, obogaćuju opštu kulturu i pojedinačno pružaju veliki broj praktično primenjivih znanja i veština koje utiču na svakodnevni život.

Predviđeni raspored održavanja radionica je sledeći:

Subota, 3. septembar
Radionica Gradske narodne biblioteke “Žarko ZrenjaninKako se ilustruje knjiga„

Subota, 10. septembar
Radionica „Mikro svet“ koja je održana u okviru ovogodišnje„Noći Muzeja‚‚

Subota, 17. septembar
Kreativna radionica Luča ateljea koju će voditi Sanela Dunđerski

Subota, 24. septembar
Kreativna radionica sa Blagovestom Vasilevom povodom 25 -og rođendana PerSu marketa
Radionica nosi naziv ‚‚Torta‚‚

Podsetnik
U toku trajanja elektronskog dečjeg programa predviđeno je neki od učesnika, prateći onlajn program KCZR, ukoliko žele, snime svoj video zapis na osnovu datih uputstava i učestvuju u nagradnoj igri u kojoj najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade. Video prilozi šalju se na elektronsku adresu: nikoleta@kczr.org

Pokrovitelji programa su: Grad Zrenjanin, „Persu marketi“ i prodavnica sportske opreme i rekvizita „Ajron“ (Iron.)

Organizator zadržava pravo izmene programa.

Pratite nas putem FB strane, sajta –
www.kczr.org kao i preko YouTube kanala

Prijatelj Kulturnog centra Zrenjanina
Trgovinski lanac PerSu

Dobro došli!

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga