Međunarodni dan učitelja

Podeli:

Obrazovanje je jedan od ključnih faktor društvenog razvoja, a imajući vidu izazove savremenog društva, može se zaključiti da je i sam razvoj sistema obrazovanja uslovljen razvojem i primenom različitih naučnih i tehnoloških dostignuća. Stalni i ubrzani društveni razvoj zahteva permanentno obrazovanje, što podrazumeva da i sistem obrazovanja svoju ulogu ostvaruje pravovremeno, kvalitetno i efikasno. Polazeći od uverenja da je kvalitet rada učitelja i nastavnika jedan od ključnih činilaca kvaliteta obrazovanja, njihova uloga i odgovornost u savremenom društvu zahtevaju novi pristup u vaspitno-obrazovnoj delatnosti i nastavnom radu, što svakako uključuje značajne promene u skladu sa zahtevima vremena u kojem živimo.

Pandemija virusa korona unela je ove godine brze, neočekivane i intenzivne promene u obrazovno – vaspitnom sistemu širom sveta, što je zahtevalo prilagođavanja i reviziju dosadašnjeg načina predavanja i rada učitelja i nastavnika.

U okolnostima krizne situacije stvorila se jedinstvena prilika za promovisanje liderstva učitelja i nastavnika, kreativnosti i inovacija. Kvalitetno obrazovanje jedan je od ciljeva održivog razvoja, a pitanje liderstva učitelja i nastavnika nametnulo se kao vodeće u pogledu doprinosa koji su dali kako bi obezbedili učenje na daljinu, podržali ugroženu i ranjivu populaciju, ponovo se otvorile škole i osigurali da se ublaže negativni efekti trenutnih okolnosti na obrazovanje.

Širom sveta, uključujući Republiku Srbiju, učitelji i nastavnici, individualno ili kolektivno, pronalazili su rešenja i stvorili učenicima novo okruženje i uslove za kontinuirano učenje i obrazovanje. Uz malo vremena za pripremu u neizvesnoj i do sada nepoznatoj situaciji, u većini slučajeva ovo je podrazumevalo izmene i prilagođavanje nastavnog plana i programa za realizaciju putem interneta, televizije i drugih sredstava komunikacije.

Međunarodni dan učitelja obeležava se od 5. oktobra od 1994. godine kada ga je proglasio UNESKO, a označava godišnjicu usvajanja preporuke Međunarodne organizacije rada i UNESKO – a iz 1966. godine o statusu učitelja. Ova preporuka postavlja merila u pogledu prava i odgovornosti učitelja i nastavnika i standarde za njihovu početnu pripremu i dalje obrazovanje, regrutovanje, zapošljavanje i uslove nastave i učenja.

Tema Međunarodnog dana učitelja 2020. godine je “Učitelji: liderstvo u krizi, nova vizija budućnosti“

Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman i u ovoj posebnoj prilici ističe značaj i ulogu učitelja i nastavnika za ostvarivanje i zaštitu prava deteta, kao i razvoj i kreiranje društva i budućnosti i zahvaljuje za trud i nastojanje da i u izmenjenim okolnostima obezbede kvalitetno obrazovanje za sve.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga