Međunarodna konferencija „Vodovod i kanalizacija 2022“ koja se od danas održava u našem gradu, okupila brojne domaće i inostrane eminentne stručnjake iz te oblasti

Podeli:

Gradonačelnik Simo Salapura otvorio je danas, u hotelu “Vojvodina” 43. Međunarodnu konferenciju „Vodovod i kanalizacija 2022“ koja se u našem gradu održava od 11. do 14. oktobra.

Konferenciju organizuje Savez inženjera i tehničara Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Grada Zrenjanina i uz podršku Inženjerske komore Srbije, a suorganizatori iz našeg grada su JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin i Društvo inženjera Zrenjanin, dok su ostali ITNMS Beograd, Prirodno-matematički fakultet Novi Sad, Tehnološko-metalurški fakultet Beograd, Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ Beograd, Inženjerska akademija Srbije Beograd i IPIN Bijeljina.

Gradonačelnik Salapura je rekao da je, kada su u pitanju tema i učesnici, Zrenjanin za održavanje ovog skupa pogodno tlo, budući da je 2004. godine jedino u našem gradu voda za piće zvanično zabranjena za upotrebu.

 – Verujem da ćemo biti prvi i u rešavanju ovakvog problema, a možda će naš model iz ove godine biti reper i primer za ostale jedinice lokalnih samouprava. Istakao bih da smo zahvaljujući struci čitav koncept rešavanja problema pijaće vode u Zrenjaninu podigli na viši nivo posebno kada je u pitanju rešavanje problema sistema vodosnabdevanja ne gledajući samo fabriku, već ulazeći u unapređenje izvorišta, zamenu vodovodne mreže i vodomera, kako bismo gubitke sveli na minimum, a da bi ispravnost pijaće vode bila na neophodnom nivou.

Zahvaljujući svemu tome i podršci Vlade Republike Srbije mislim da koračamo u dobrom smeru i da će ova administracija i moj tim biti ti koji ćemo uspeti da rešimo problem pijaće vode u našem gradu. Napomenuo bih i da imamo dobru saradnju sa stranim investitorom koji je angažovao struku, a to je najreferentnija ustanova iz oblasti voda i vodosnabdevanja Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ koji je na taj način uključen u rešavanje problema i praćenje investicije. Verujem  da ćemo na proleće iduće godine imati belu, tehničku vodu, a da u prvom kvartalu 2024. godine nijedan Zrenjaninac neće morati da kupuje flaširanu vodu  – rekao je gradonačelnik Simo Salapura.

Predsednik Saveza inženjera i tehničara Srbije Igor Marić ukazao je da je reč o tradicionalnom, uvek veoma posećenom skupu jednom od najznačajnijih koje taj savez organizuje.

– Inženjeri svih generacija su ovde, a naš posao jeste da ovde pričamo o novim metodama, novim tehnologijama i načinu projektovanja i izvođenja monitoringa i održavanja koje se često smeće s uma. Ovde su građevinci, mašinci, elektro inženjeri, hemičari, do lekara, menadžera i raznih drugih struka, a sa ovih skupova se ponesu nova iskustva, budući da je ovo svojevrsno produženo školovanje i sticanje novih znanja – rekao je  Marić.

Međunarodnoj Konferenciji prisustvuju brojni domaći i inostrani eminentni stručnjaci iz tematske oblasti, a programski odbor Konferencije je prihvatio 45 naučnih radova koje će prezentovati oko 150 autora iz Srbije i celog regiona, među kojima su i četvoro iz našeg grada, dva iz JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin i dva sa Visoke škole strukovnih studija Zrenjanin. 

Ispred Društva inženjera Zrenjanin obratio se Goran Marinković, a moderator konferencije bio je generalni sekretar Saveza inženjera i tehničara Srbije Bogdan Vlahović.

Siniša Gajin rukovodilac Službe informisanja i poslovnih komunikacija JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin istakao je da toliki broj autora i radova upravo govori o značaju konferencije.

– Obeležavanje ove konferencije poklapa se sa obeležavanjem 60. godina JKP „Vodovod i kanalizacija“. Ovo nije samo godina jubileja, već godina kada smo krenuli u realizaciju dva ključna i za grad Zrenjanin projekta od strateškog značaja, a to su rešavanje problema pijaće vode i izgradnja centralnog prečistača otpadnih voda u kojima naše preduzeće zajedno učestvuje sa Gradom Zrenjaninom i našim stranim investitorom, uz veliku podršku Vlade Republike Srbije  – rekao je Gajin. 
 
U sklopu konferencije večeras će u prostorijama Kulturnog centra u Zrenjaninu biti otvorena izložba „Prof. dr Vujica Jevđević, hidrolog svetskog glasa“.

 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga