Masovna prevara ili humanitarna akcija u Zrenjaninu?

Podeli:

Nenad Vukeljić predsednik Međuopštinske organizacije Saveza slepih i slabovidih iz Zrenjanina upozorio je građane na nepopunjenu uplatnicu koja se šalje u istoj kovertom sa računom za SON.

IMG_20150507_130350

„U zadnja dva dana dobijamo informacije, pogotovo od naših članova i drugih građana, da se u koverti računa za SON nalazi uplatnica od takozvanog udruženja“Kuća svetlosti“, koje prikuplja novac za izgradnju Regionalnog centra za slepu i slobovidu decu. Ta organizacija se nalazi u Beogradu, međutim mi kao organizacija slepih i slabovidih koja deluje na Srednjebanatskom regionu i svim opštinama koje pripadaju regionu, među kojima su: Nova Crnja, Novi Bečej, Žitište, Sečanj i Grad Zrenjanin,  zastupamo 300 članova i postojimo već 67 godina. Mi želimo da se građanstvu obratimo da na ovim računima ne stoje naše reči i naš apel i nije naša molba za sakupljanje tog priloga, mi iza toga ne stojimo kao organizacija koja ima renome toliko dugo godina u ovom gradu i ne želimo da se nama prepiše ovakva vrsta prevare“, rekao je predsednik Saveza slepih i slabovidih iz Zrenjanina Nenad Vukeljić.

IMG_20150507_130338

 

On je napomenuo da kao organizacija koja brine o slepima i slabovidima već dugo godina teže da obezbede slepoj i slabovidoj deci najbolje uslove za školovanje koje je specifično i veoma skupo, ali nikad na ovakav način se nisu obraćali građanima i nikad se na ovakav način nisu ponizili i tražili novac za slepu decu.

Nenad Vukeljić
Nenad Vukeljić

Vukeljić je apelovao na sve građane da Savez slepih Zrenjanina nema nikakve veze sa ovakvim računom i sa ovakvim iznuđivanjem novca u korist slepe i slabovide dece.  On je rekao da se još jedna zloupotreba pojavljuje u ime invalida, a pogotovo slepih i slabovidih. U kontaktu sa preduzećem koje šalje račune za SON je stupio i dobio informaciju da je tako naloženo da se stavlja uz ove račune.

Vladimir Panin, predsednik Saveza slepih i slabovidih Vojvodine je rekao da je slična situacija bila u aprilu u Novom Sadu preko računa JKP“Informatika“, a bilo je isto tako 2013. godine u Beogradu preko računa JKP“Infostan“. Tada se Savez slepih Srbije i Vojvodine sastao kako bi rekli da nemaju nikakve veze sa tom humanitarnom akcijom.

Panin je rekao da je od 2008. do 2012. udruženje „Revida“ skupilo 65000 eura, tada su ugledni građani i mnoga preduzeća davala sredstva za kupovinu aparata za rano otkrivanje slepila i pravljenje Regionalnog centra za slepu decu. Kada su donatori pitali gde je aparat, fondacija je ugašena u aprilu 2012. godine, a maja iste godine je osnovana „Kuća svetlosti“, napomenuo je predsednik Saveza slepih Vojvodine. On je apelovao na građane da ne uplaćuju iznose, jer se sva sredstva zadržavaju.

Vladimir Panin
Vladimir Panin

Doktorica iz udruženja „Kuća svetlosti“, koju su imenovali predsednici Međuopštinske organizacije Saveza slepih i slabovidih iz Zrenjanina Nenad Vukeljić i Vladimir Panin, predsednik Saveza slepih i slabovidih Vojvodine, nije bila dostupna na broju koji su nam prosledili. Rečeno nam je da je možemo dobiti u toku sutrašnjeg dana.

Iz JKP“Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina“ nismo mogli da dobijemo odgovor zbog čega se šalju priznanice uz koverte SON-a, jer nije bila tu osoba koja je bila nadležna da nam da odgovor. Rečeno nam je da priznanice nisu obavezne za uplatu i da je sve na dobrovoljnoj osnovi. Uputili su nas na Kabinet gradonačelnika Zrenjanina, ali zbog kraja radnog vremena nismo dobili nikakve informacije.  Sve odgovore ćemo potražiti u toku sutrašnjeg dana, kako bi sve građane obavestili o situaciji koja je uznemirila mnoge.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga