Ministar je naglasio da je udeo javnog duga u BDP-u i dalje ispod 60 odsto.

„U februaru ove godine, javni dug je bio oko 53,7 procenata. To govori da smo apsolutno zadržali stabilnost naših javnih finansija“, naveo je on.

Ocenio je da je podrška privredi i građanima urađena na pravi način i da daje rezultate, i podsetio da građani i ove godine mogu očekivati podršku.

„Isplatićemo dva puta po 30 evra svim punoletnim građanima koji se prijave za ovu vrstu pomoći. Isplata će biti organizovana u maju i u novembru ove godine. To važi za sve državljane Republike Srbije, a predviđeno je i dodatnih 50 evra za penzionere, koji ne moraju da se prijavljuju jer će automatski dobiti uplate. Prvu uplatu mogu da očekuju već prve nedelje maja“, rekao je Mali i naveo da će prijava koja počinje 28. aprila biti organizovna na isti način kao i prošle godine, kada se za 100 evra prijavilo 6,1 miliona građana.

To prakticno znači da prvih 30 evra treba očekivati do 7. maja, odnosno najkasnije 10 dana od prvog dana prijave.

Objasnio je da država nastavlja sa pomoći građanima i privredi, radi očuvanja postignutih rezultata, te da će u okviru trećeg paketa pomoći, za šta je izdvojeno oko 250 milijardi dinara, polovinu minimalne zarade za tri meseca po zaposlenom dobiti i velika preduzeća.

„Reč je o ukupno 1.500.000 zaposlenih. Svako od njih će dobiti za tri meseca ukupno 48.000 dinara od države. Dodatno ćemo pomoći i turizmu, sektoru koji je najugroženiji. Oni će pored ove pomoći dobiti dodatnu celu minimalnu zaradu. Osim toga, pomažemo i gradske hotele, koji će dobiti 350 evra po individualnom ležaju, odnosno 150 evra po smeštajnoj jedinici“, rekao je on.

Precizirao je da je tu vrstu pomoći prošle godine dobilo 312 hotela, dok u sektoru turizma ima oko 12.000 registrovanih privrednih subjekata sa oko 65.000 zaposlenih.

Treći paket pomoći, kako je naveo ministar, predviđa podršku i sektoru prevoza putnika u drumskom saobraćaju i autobuskih stanica.

„Ovom merom, autoprevoznici će dobiti 600 evra po autobusu. Registrovano je 6.125 autobusa, za koje je moguće ostvariti ovu vrstu pomoći“, rekao je on.

Ministar finansija je podsetio da deo paketa mera ekonomske pomoći čini i garantna šema, za šta je obezbeđeno 500 miliona evra za nastavak postojeće, kao i dodatnih 500 miliona evra, što će privredi omogućiti povoljne kredite za koje država garantuje.

Istakao je da se država bori na dva fronta, ekonomskom i zdravstvenom.

„Lekove, medicinsku opremu, vakcine plaćamo unapred, na vreme i zato ih i imamo. Ovo je zapravo rezultat reformi koje je pokrenuo predsednik Aleksandar Vučić. Zahvaljujući tome, imali smo suficite u budžetu, uspeli smo da vraćamo stare preskupe dugove, ostvarili smo rezerve i zadržali zdrave javne finansije. Sada svi imamo koristi od toga“, objasnio je on.

Napomenuo je i da je Srbija možda jedina zemlja u Evropi koja je ove godine povećala zarade u javnom sektoru, penzije i minimalnu zaradu.

„Ovim smo pokazali da država može da preuzme najveći teret na sebe, ali i da opravdamo zašto smo prošli kroz reforme. Pokazali smo i da možemo odgovorno da se bavimo javnim finansijama. Borbom za zdravlje građana, nabavkom vakcina, želeli smo da se osiguramo da ćemo među prvima izaći iz krize, odnosno, otvoriti našu ekonomiju“, rekao je Mali.

Ministar finansija se osvrnuo i na borbu protiv sive ekonomije i istakao značaj nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ naglasivši da smo 2020. imali bolju naplatu poreza na dodatu vrednost nego 2019. godine.

Mali je zaključio da je Srbija pokazala da je stabilna i pre svega odgovorna, kao i da se odlično pozicionirala očekujući otvaranje globalne ekonomije.