Mali: „Nagradnom igrom do bolje naplate PDV-a“

Podeli:

Poreska uprava je u poslednjih 10 dana izvršila proveru fiskalnih kasa u preko 500 pekara i više od 60 odsto njih nije izdavalo račune ni prijavilo radnike.

„Nakon što smo izdvojili rekordnih 5,8 milijardi evra za pakete pomoći privredi i građanima, doneli smo odluku i o sektorskoj pomoći za hotelijere, koja iznosi još oko 1,2 milijarde dinara. Ona podrazumeva direktne subvencije za hotele u gradovima, i to tako što će svaki dobiti 350 evra po ležaju, kao i 150 evra po sobi. Novac će im biti uplaćen u najkraćem roku kako bismo im pomogli da prevaziđu ovaj težak period. Imaće mogućnost da se prijave na javni poziv koji će biti objavljen u narednih desetak dana“, kaže u intervjuu za Politiku Siniša Mali, ministar finansija.

„Postoji problem pre svega sa neizdavanjem fiskalnih računa. Poreska uprava je tako u poslednjih 10 dana izvršila proveru fiskalnih kasa u preko 500 pekara u Srbiji, i u više od 60 odsto njih ste imali neregularnosti koje se odnose na neevidentiranje prometa, neprijavljene radnike. U Beogradu je taj procenat čak veći i iznosi preko 70 odsto. Dakle, od 508 kontrolisanih objekata u Srbiji, u 307 su utvrđene neregularnosti. I zato apelujem na građane da traže fiskalni račun pri svakoj kupovini, jer od tog novca i naplate PDV-a mi dalje gradimo bolnice, škole i auto-puteve. Kako bismo dalje suzbijali sivu ekonomiju, u narednim mesecima ćemo ponovo pokrenuti nagradnu igru koja će podrazumevati skupljanje fiskalnih računa, s tim da će ovog puta ceo proces biti sprovođen elektronskim putem. Pri prijavi za 100 evra, pokazali smo kako jedan tako masovan poduhvat može efikasno da se sprovede, pa verujem da ćemo to uspeti i ovog puta sa skupljanjem fiskalnih računa i prijavom koja će ići elektronskim putem“, objašnjava Mali.

„Ipak, kada je reč o naplati prihoda, imamo bolju naplatu domaćeg PDV-a od plana koji je predviđen rebalansom budžeta, takođe imamo veći porez na dobit od očekivanog, kao i doprinose na zarade za mesec avgust, a koji su takođe veći od očekivanih.“

Ministar je prokomentarisao i zahteve sindikata za povećanjem minimalne cene rada.

„Prošle godine smo znatno povećali minimalnu cenu rada, za čak 3.000 dinara, što se nije dešavalo godinama unazad. Ove godine imamo specifičnu situaciju zbog pandemije virusa korona, tako da moramo da budemo veoma oprezni i pametni kada budemo donosili tu odluku, zajedno sa predstavnicima sindikata i poslodavaca. Uvek je teško pomiriti njihove želje i stavove, ali na nama je da to pokušamo. Dakle, najpre će se oni sastati i pokušati da se dogovore, pa ćemo videti sa kakvim će predlogom izaći pred nas. To će svakako biti uskoro, tako da će javnost blagovremeno biti obaveštena“, objašnjava on.

Takođe, rekao je da za sada može da garantuje da su plate sigurne i da neće biti smanjivanja, baš kao i penzije.

Ministar je objasnio i da li će se i kada nadograđivati švajcarska formula da penzije ne budu niže od 50 odsto prosečne zarada, što je najavljivano pre pandemije virusa korona.

„Švajcarsku formulu“ smo počeli da primenjujemo ove godine, a definisana je Zakonom o PIO fondu. Ipak, mi želimo da penzije rastu još više, kako bi do 2025. prosečna penzija u Srbiji iznosila 430-440 evra. U tom smislu smo želeli da blago modifikujemo „švajcarsku formulu“. To je i dalje naša namera, samo moramo, baš kao i sa platama, da budemo strpljivi i da vidimo kako će se nadalje odvijati situacija u vezi sa pandemijom. Ukoliko dobijemo vakcinu do kraja godine, mi onda sledeće godine nemamo nikakav problem sa ekonomijom i možemo da nastavimo sa planiranim aktivnostima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor:politika

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga