Loše vesti za vozače

Podeli:

Cena goriva na bezinskim pumpama u Srbiji već duže ide naviše pa je sada litar skuplji više od deset odsto nego na početku godine.

Naime, tada je litar benzina koštao oko 144 dinara, a sada je oko 157, dok za litar evrodizela, koji je koštao oko 151 dinar, sada treba oko 170.

Jasno je da je za punjenje rezervoara na pumpama u Srbiji potrebno dosta novca. Naime, za 40 litara benzina potrebno je izdvojiti oko 6.300 dinara, dok je za istu količinu evrodizela potrebno oko 6.800. To su svakako visoke cifre pa zato i ne čudi što mnogi vozači rezervoare svojih automobila već dugo pune za 1.000 dinara, a u njih se za taj novac sliva sve manje goriva.

Razlog za to je cena nafte, koja se od početka godine do sada često menjala i uglavnom je poskupljivala, pa je za proteklih deset meseci barel skočio desetak dolara.

Naime, u januaru je barel „brenta” koštao oko 67 dolara, a sada je oko 75, ali to nije najviša ovogodišnja cena. Za barel „brenta” najmanje je trebalo u februaru, kada je važila cena od oko 65,50 dolara, a najviše je koštao početkom oktobra, kad je dostignuta cena viša od 86 dolara, piše Dnevnik.

Budući da na cenu nafte utiče mnogo faktora, od kojih nisu svi ekonomski, teško je precizno reći u kojem smeru će se ona kretati u budućnosti. Zato se ne može pouzdano reći ni to kako će na cenu nafte uticati to što je juče počela puna primene sankcija prema Iranu, ali, po rečima sekretara Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislava Mićovića, ne treba očekivati velike promene.

On ukazuje na to da je srpsko tržište, kao i tržišta svih zemalja koje u velikoj meri zavise od uvoza nafte, veoma osetljivo na promene berzanskih kotacija.

„Promene berzanskih kotacija se brže ili sporije – što zavisi i od drugih tržišnih kretanja – uvek odraze na cenu goriva u Srbiji. Dakle, ako se nastavi trend pada cene nafte, to će se svakako uticati i na cenu goriva u Srbiji. Ipak, u pitanju je uvek uticaj sa zadrškom pa je, recimo, cena sirove nafte iz dana u dan počela da raste 15. avgusta, a gorivo u Srbiji je značajnije poskupelo mesec kasnije, polovinom septembra“, kaže Mićović.

 

 

 

 

IZVOR: DNEVNIK, D. MLAĐENOVIĆ 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Dobrodošli na RTV Santos Instalirajte našu aplikaciju

Instaliraj
×

Pretraga