Kulturnom centru Zrenjanina javna prezentacija programa Plavog pozorišta „Ekspanzija života – Manifest“

Podeli:

U Kulturnom centru Zrenjanina u nedelju, 10. decembra u 19 časova biće održana javna prezentacija programa „Ekspanzija života – Manifest“, koji je nastao u sklopu edukativnog rada «Plavog pozorišta» sa mladima sa i bez hendikepa. Nakon beogradske premijere zrenjaninsku publiku na Dan ljudskih prava očekuje prikaz projekta koji se sastojao od višemesečnog rada, inspirisan srpskim umetnicima 20. veka.

Prezentacija „EKSPANZIJA ŽIVOTA – MANIFEST“ nastala je kao rezultat edukatvno – kreativnog projekta inkluzije mladih osoba sa hendikepom „Oda različitosti 2″. Kroz obuku u sferi tehnika savremenog pozorišta, mladi su dobili sredstva da na kreativan način, javno podele svoja razmišljanja o svetu u kojem žive, svoje pobune, ambicije i snove.

Kako se navodi: „Inspiraciju smo pronašli u avangardnoj srpskoj umetnosti između dva rata, a naročito u Zenitizmu, kao prostoru aktivizma, eksperimentisanja, pomeranja granica, odbacivanja pravila i konvencija, otkrivanja, preispitivanja smisla lične i društvene stvarnosti. Kao i u zenitističkom manifestu Ljubomira Micića i u ovom kreativnom procesu sve se događa u cilju kontakta sa neposrednim životom.“

  • Voditelji projekta i edukatori su glumci i pedagozi «Plavog pozorišta», Maša Jelić i Marko Potkonjak, a u prezentaciji učestvuje deset mladih osoba sa hendikepom i bez hendikepa. Partneri «Plavog pozorišta» na projektu su Akademska inkluzivna asocijacija, Kulturni centar Zrenjanina i Studenstski kulturni centar Kragujevca. Projekat je podržan od strane Ministarstva turizma i omladine Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga