Krpelji kod ljudi

Podeli:

Pandemija je donela mnogo loših stvari – i poneku dobru. Vratili smo se prirodi i druženju na otvorenom. To je dobro za naš um i telo, ali i u tome treba biti pažljiv. Pre nego što spakujete sve neophodne stvari za sledeći izlet ili pešačenje po prirodi, dobro je znati kako se zaštititi od krpelja, ali i šta je potrebno uraditi ako do ujeda ipak dođe.

Krpelje možete naći svuda u prirodi: u drveću, visokoj travi, žbunju, kao i u nagomilanom lišću. Guste livade sa visokom travom, gusti šumski predeli, pa čak i plaže su neka od mesta gde se možete sresti sa krpeljima. Kada planirate svoj boravak u prirodi obratite pažnju gde želite da idete i da li tamo potencijalno ima krpelja, kako biste znali kako da se pripremite i šta da radite kada se vratite kući.

– Kako se tretiraju zakačeni krpelji? Kad ih primetimo na koži, najbolje bi bilo da potražimo stručnu pomoć. Ne treba ga dirati, ne treba ga ispirati ni alkoholom, etanolom ili lakovima niti bilo čime. Lekar će izvaditi krpelja pomoću specijalne pincete, jer je važno da u potpunosti bude izvađen. Nakon toga, to mesto može da se opere vodom i sapunom ili eventualno blagim dezinficijensom odnosno antiseptikom. Treba preporučiti osobi da prati svoju kožu u narednih 3 do 30 dana i ukoliko primeti da se po koži javljaju crveni krugovi koji migriraju, počne slabost organizma kao neki blaži infektivni sindrom recimo neke subfebrilne temperature oko 37 stepeni, malaksalost, bolovi u zglobovima, tada se obavezno ponovo treba obratiti lekaru jer postoji sumnja da je krpelj bio zaražen. U tom slučaju takvog pacijenta će uputiti na dalju serološku dijagnostiku ili eventualno kod infektologa – kaže za RTV Santos dr Biljana Reljin-Sekulić, specijalista opšte medicine.

Ako planirate šetnju šumom ili planinarenje kroz gusto rastinje najbolje bi bilo da nosite duge
pantalone i duže čarape. Idealno bi bilo da pantalone upašete u čarape ili ako imate dublje
planinarske cipele. Koliko god da je toplo bilo bi dobro da obučete majicu dugih rukava koja nije
neke drečave boje, kako ne bi privlačili krpelje. Pored toga, dobro je koristiti neki repelent za
insekte, odnosno sprej za zaštitu od insekata i krpelja. Bilo da ste ljubitelj planinarenja,
rekreativnog šetanja po prirodi, planirate izlet u parku ili roštilj pored obližnjeg jezera ne
zaboravite da se zaštitite protiv krpelja i pregledate sebe, svoje voljene i svoje ljubimce čim
stignete kući.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga