Krpelji kod kućnih ljubimaca

Podeli:

Krpelji su spoljašnji paraziti životinja i hrane se njihovom krvlju. Ove paukolike životinjice borave na vrhovima vlati trave i prolaskom životinje – domaćina, oni se mogu zakačiti kukicama na svojim nogama za telo domaćina. Krpelji nisu samo neprijatnost za pse i ljude, već prenose uzročnike bolesti koje ponekad mogu uzrokovati teška oboljenja, pa čak i smrt pasa. Psi su posebno ugroženi, dok mačke ređe oboljevaju od bolesti izazvanih ujedom krpelja.

Krpelji žive svuda oko nas – na livadama, pored reka, u parkovima i šumama, kao i na površinama zaraslim u visoku travu i šiblje gde psi obožavaju da se zavlače. Kada ljudi grade domove u blizini ovakvih šumaraka ili puštaju ljubimce da prolaze kroz neuređene javne površine sa visokom travom ili preko tek pokošenih livada, povećavaju se šanse da krpelj ujede njihove ljubimce ili njih.

– Ono što je karakteristično za njih je da su paraziti koji se zadržavaju na koži kako životinja tako i ljudi. Po svojoj prirodi su takozvani fakultativni paraziti odnosno za njihov opstanak i razmnožavanje nije potrebno da budu stalno zakačeni za domaćina već upravo zbog toga što spadaju i kače se dok se ne nahrane krvlju, imaju vrlo veliku rasprostranjenost. U toj rasprostranjenosti se krije i opasnost po više kičmenjake odnosno sisare, kućne ljubimce i ljude jer prilikom sisanja krvi od svojih domaćina, krpelji unose različite bolesti i kao takvi služe i kao vektor za prenošenje – kaže dr Ivan Bošnjak, veterinar.

Važno je da znate kako da zaštitite svog psa od krpelja kao i da znate šta da uradite ako na svom psu ipak pronađete zakačenog krpelja. Prevencija dok traje sezona krpelja je najvažnija!

– Imamo lekove koji se postavljaju direktno na kožu kapanjem i otprilike mesec dana pružaju zaštitu, zatim imamo sredstva koja služe za kupanje kućnih ljubimaca i naravno ova sredstva u tabletama koja su sve više popularna jer pružaju zaštitu od mesec i po dana do neka tri meseca i praktično u toku sezone svega dva do tri puta treba da njima tretirate kućne ljubimce – dodaje dr Bošnjak.

Najbolji lek protiv krpelja je prevencija. Ako redovno češljate i pregledate dlaku svoj psa dok traje sezona krpelja i stavljate im zaštitni preparat, sve su šanse da ove prolećne sezone nećete imati problema sa krpeljima.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga