Krizni štab danas, podsetimo, potpuno neočekivano, nije doneo nijednu odluku o uvođenju novih mera u borbi protiv epidemije koronavirusa, iako su juče članovi tog tela najavili da će jedna od njih svakako biti uvođenje obaveznog PCR testa za ulazak u našu zemlju.
– Ovoga puta nismo doneli nove mere, niti pooštravali postojeće, već samo insistiramo da se mere poštuju i da se sve sprovede rigorozno – istakao je imunolog dr Srđa Janković nakon sednice Kriznog štaba i dodao da se radi na pravnom okviru.
Krizni štab je danas usvojio predlog koji je razmatran na prethodnoj sednici, a to je da se izmenama zakona omogući prekršajno kažnjavanje za one koji ne nose maske. Skupština Srbije na prvoj sledećoj sednici treba da usvoji izmene i dopune Zakona o prekršaju, kao i dopunu Zakona o zaraznim bolestima, čime bi se kršenje mere o nošenju maski smatralo prekšajem i kažnjavalo mandatnom kaznom. To znači da bi se one izricale ne licu mesta, ne bi bilo sudskog procesa kao što je sada, a kako saznajemo, kazna bi iznosila 5.000 dinara. Osim toga, Krizni štab je danas poručio i da radne organizacije moraju oštrije da sprovode postojeće mere protiv epidemije koronavirusa.

Drastičan porast broja zaraženih

Krizni štab sazvao je danas hitnu sednicu zbog pogoršane epidemiološke situcije. Juče smo u Srbiji zabeležili rekordan broj zaraženih od kako se korona kod nas pojavila – za 24 časa čak 512 slučajeva! Pre toga najviše smo imali u samom piku drugog talas koronavirusa u Srbiji – 26. jula 467.Epidemiolozi upozoravaju da je situacija u Srbiji alarmanta, a da se virus najviše prenosi zbog slavlja, žurki, veselja i nepoštovanja osnovnih epidemiloških mera.