Kreni-Promeni: Sakupljeno 20 miliona dinara za bolesnu decu

Podeli:

Tim inicijative Kreni-Promeni saopštio je da je posle peticije koju je potpisalo 115.000 ljudi, 11 lokalnih samouprava novac za proslavu Nove godine preusmerilo za pomoć bolesnoj deci, pa je na taj način prikupljeno 20 miliona dinara.

Prema informacijama kojima raspolaže ta inicijativa, Kragujevac je dao pet miliona, Užice tri milina dinara, Pirot 1,5 miliona dinara, koliko i Zrenjanin.

Subotica je dala tri miliona dinara, Vladičin Han dva miliona dinara, Vranje 500.000 dinara, Veliko Gradište 300.000 dinara, Sombor 1,5 miliona, Kikinda milion dinara i Osečina 170.000 dinara.

Naredne nedelje uputićemo svim ovim gradovima zahtev za informacije od javnog značaja kako bismo utvrdili kako je tačno potrošen ovaj novac i kome je sve preusmeren, naveo je tim Kreni-promeni.

U saopštenju se navodi da su se brojni gradovi koji se nisu odazvali inicijativi, poput Beograda, pravdali da ne postoji novac opredeljen za Novu godinu.

Svima njima je ili već upućen zahtev za informacije od javnog značaja ili će biti, a onima kojima je upućen, a nisu odgovorili biće podneta žalba povereniku za informacije od javnog značaja.

Prema analizi koju je radilo Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti veliki broj gradova sredstva opredeljena za Novu godinu podvodi pod kulturne, turističke ili zabavne manifestacije, pa je potrebno utvrditi ukoliko su te stavke postojale u budžetima na šta su preusmerene, budući da proslave zbog pandemije korona virusa nije bilo.

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: FONET

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga