Kraće liste čekanja u zrenjaninskim bolnicama

Podeli:

U novembru 2016. u Srbiji je započet projekat elektronskog zakazivanja pregleda u domovima zdravlja, čiji zadatak je da, pre svega, smanji vreme čekanja ispred šaltera. Dve i po godine kasnije, uvođenjem elektronskog zakazivanja specijalističkih pregleda u zrenjaninskoj bolnici liste čekanja i dalje postoje, ali su one znatno kraće nego ranije.

Na oftalmologiji, ortopediji i hirurgiji najveće su gužve. Operacije katarakte zakazane su do kraja godine, a na ortopediji i hirurgiji čeka se dva do tri meseca.

„Razlog je veliki broj pacijenata, veliki broj povećavanja patologije bolesti. Sa druge strane mnogo je onih koji se ne odazovu na zakazanu operaciju iz onih najbanalnijih pa do objektivnih razloga. Mi u proseku u specijalističkoj poliklinici imamo 6 do 7 hiljada pregleda mesečno, a oko 1200 ljudi se uopšte ne pojavi, što znači da nama ti termini propadaju“, kaže dr Vlada Arbutinov, pomoćnik direktora.

U jednoj zrenjaninskoj privatnoj klinici ove godine ugovoreno je dve stotine operacija katarakte, koje finansira Republički fond, a trideset je već urađeno.

„Republički fond za zdravstveno osiguranje šalje imena i matične brojeve pacijenata iz naše filijale koje mi pozivamo, organizujemo pripremne preglede i operacije. Sam sistem je takav da se ne može ići preko reda i to je ministarstvo jako dobro osmislilo, da bukvalno najugroženiji pacijenti koji dugo čekaju budu upućivani u našu ustanovu. Na specijalističke preglede, u Poliklinici čeka se do 30 dana“, kaže dr Miroslav Davidov, vlasnik klinike.

Izvor: rtv.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga