U poslednjih 24 časa testirano je 2.688 osoba, hospitalizovano je 3.477, na respiratorima je 96 pacijenata, a dosad su izlečena ukupno 1.063 pacijenta, rekao je pokrajinski sekretar dr Zoran Gojković.

Prema najnovijim podaci Ministarstva zdravlja koji su saopšteni danas u 15 sati na konferenciji Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa u Srbiji ukupno je testirano 51.324 osoba, a ukupan broj zaraženih od početka epidemije 7.276.

Prema rečima epidemiologa Predraga Kona Srbija izlazi iz epidemije ekscesne situacije su sve manje moguće, kao i da je aktivnost virusa sve manja.

– Rezultati pokazuju da mi izlazimo iz ove situacije. Izlazimo iz epidemijskog javljanja ove bolesti i ono što se očekuje jesu pojedinačna otkrivanja bolesti. Pandemija prelazi na južnu hemisferu gde se očekuju ozbiljniji problemi zbog lošijeg zdravstvenog sistema u tom delu sveta. Ipak, nema opuštanja, jer se povratak očekuje i u severni deo. To znači, da bi na jesen epidemija mogla da se vrati. Takođe, treba sada smisliti strategiju, pre nego što se otvore granice, za tzv. import odnosno ponovni ulazak virusa u zemlju – rekao je Kon.

On je podsetio da izlazimo iz sedme nedelje i da nemamo više nijedno ozbiljno žarište, gasi se i u Vojvodini i u Beogradu.