Kompanija „Drekslmajer“ zbog smanjenog obima posla bila je prinuđena da redukuje broj zaposlenih

Podeli:

Kriza izazvana koronavirusom ima značajan uticaj na globalnu ekonomiju i proizvođače automobila širom sveta. Stoga je 2020. godina bila izazov i za DRÄXLMAIER Group.

„Dok su januar i februar prošli relativno uobičajeno, u martu smo doživeli nezabeleženi pad u globalnoj ekonomiji izazvan pandemijom koronavirusa. U vrlo kratkom roku morali smo da smanjimo svoje aktivnosti širom sveta. S jedne strane, to je bilo neophodno radi zaštite zdravlja naših zaposlenih i njihovih porodica, s druge strane, svi naši klijenti i dobavljači takođe su obustavili svoje aktivnosti i lanci snabdevanja su bili narušeni.“, rekao je Generalni direktor DRÄXLMAIER Group Srbija Ralf Capelle.

Kao dobavljač koji isporučuje po principu u tačno vreme i tačno određenim redosledom, DRÄXLMAIER Group veoma zavisi od svojih klijenata. Ova speciijalna situacija sa isporukom podrazumeva da ako klijenti otkažu porudžbine proizvoda i DRÄXLMAIER mora da obustavi proizvodnju. Isto tako, čim klijenti ponovo pokrenu proizvodnju, kompanija istog trena mora da bude spremna za ponovno pokretanje proizvodnje.

Zbog pandemije korona virusa i smanjene prodaje automobila na svetskom tržištu, neki od DRÄXLMAIER-ovih klijenata u potpunosti su obustavili svoju proizvodnju na nekoliko meseci tokom 2020. godine. Posledica toga bila je da je i kompanija DRÄXLMAIER Group morala gotovo u potpunosti da zatvori fabriku u Zrenjaninu na određeni period i zamoli svoje zaposlene da ostanu kod kuće.

DRÄXLMAIER Group se, iako u teškoj ekonomskoj situaciju zbog duže obustave rada tokom prethodne godine, odrekao pomoći koju je Vlada Republike Srbije namenila poslodavcima u vidu paketa poreskih olakšica i isplate pola minimalne zarade za svakog zaposlenog. Kompanija je tokom 2020. godine, iako više meseci nije ostvarivala promet i dobit jer proizvođači automobila koji su klijenti DRÄXLMAIER-a u Zrenjaninu nisu radili i proizvodili, zarade svojim zaposlenima isplaćivala isključivo iz sopstvenih sredstava i u redovnim rokovima, kao što je to i ranije činila.

Zbog smanjenog obima posla, kompanija je bila prinuđena da redukuje broj zaposlenih.

„Kao porodično preduzeće sa visokim socijalnim standardima, trudimo se da sačuvamo svako radno mesto. Kompanija radi na uštedi novca u mnogim oblastima svog poslovanja, a sve sa ciljem da prevaziđe ovaj krizni period i dugoročno osigura hiljade radnih mesta.”, rekao je Capelle i dodao da je DRÄXLMAIER Group lokaciju u Zrenjaninu razvijao prethodnih 13 godina i mnogo ulagao u pogon, region, svoje zaposlene i njihovo znanje i veštine.

„Ovde u Srbiji smo stvorili veoma dobro radno okruženje i nadamo se da ćemo zajedno prevazići ovaj krizni period i vratiti se na stari put uspešnog poslovanja.”

Menadžment DRÄXLMAIER Group je odlučio da zaposlenima dodeli jednokratni „Covid-19 bonus” i na taj način izrazi poštovanje i zahvalnost svim zaposlenima koji su vredno i predano radili u uslovima koje je diktirala pandemija koronavirusa. Bonus će biti isplaćen sa januarskom zaradom.

„Prethodna godina nikome od nas nije bila laka i zato smo zahvalni našim zaposlenima na ogromnom trudu, profesionalnom radu i dobroj volji koju su iskazali u proteklom periodu.”, rekao je Capelle.

 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga