Komarci zaraženi virusom Zapadnog nila registrovani u Zrenjaninu

Podeli:

Komarci zaraženi virusom Zapadnog nila registrovani su u šest gradova u Srbiji – Beogradu, Zrenjaninu, Somboru, Pančevu, Subotici i u Kraljevu, naveo je za Telegraf.rs dr Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.  

Groznicom Zapadnog nila zaraženi su naši domaći kuleks komarci. Njih su, kako objašnjava naš sagovornik, zarazile ptice koje su nam došle iz Afrike. 

Uzorci pozitivni na ovaj virus dijagnostikovani su prethodnog vikenda,

– Krajem juna i početkom jula smo uzimali uzorke a tokom prethodnom vikenda smo uradili testiranje i ustanovili da ima virusa Zapadnog nila – kaže on i dodaje:

– Zarazile su ih ptice koje su došle iz Afrike, koje su rezervoar ovog virusa.

Bodu nas samo ženke 

Doktor Aleksić podseća da nas „grizu“ samo ženke, ali da osim po tome što su dosadne ne možemo drugačije da ih prepoznamo.

 Svi oni komarci koji nas bodu i dosađuju nam su  ženke. Mužjaci kratko žive i hrane se samo nektarom i šećernim sokovima sa biljaka ili suvih plodova, tako da njih uopšte i ne viđamo. To znači da ženka prilazi našem telu, a da se mužjaci uopšte ne motaju oko nas – objašnjava naš sagovornik.

Na pitanje postoji li nešto što možemo da jedemo od hrane, što bi odbijalo komarce, kaže obreshrabrujuće ne:

– To je jako individualno. Komarce privlače isparenja iz naše kože a ta isparenja i znoj sadrže preko tri stotine različitih komponenti različitih. Komarac nađe žrtvu na osnovu koncentracije  ugljendioksida, i na osnovu toga prilazi žrtvi a onda posle toga bira mesto za ubod.

Pogodovaće im najavljene kiše 

Aleksić kaže da je ove godine mnogo manje šumskih komaraca od rečnih u odnosu na prošlu godinu kada ih je bilo na ravne časti, pola-pola.

– Njih sada ima oko 20 odsto, ali pošto je zbog vremenskih uslova, za njih bila nepovoljna, kasnila je i njihova regeneracija,  oni se sada trude da nadoknade to vreme. S tim u vezi ženke se trude u velikom broju da nadoknade sve to pa uzimaju krvni obrok da bi se parile i položile jaja. Zato su agresivni – objasnio je naš sagovornik.

Napominje da će najavljene kiša u toku predstojećih dana odgovarati njihovom širenju i poziva građane da se pridržavaju svih mera. Najoptimalnije temperature  za aktivnost komaraca su one između 20 i 25 stepeni.

Kako je jutros izjavila direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ dr Verica Jovanović, za sada još nema građana kojima su zaražćeni komarci preneli virus Zapadnog nila.

Groznica Zapadnog Nila koju prenose komarci stigla je u Srbiju 2012. godine. Iako se isprva mislilo, da su je doneli azijski tigrasti komarci, ispostavilo se da su se njome zarazili naši domaći.

Ne prenosi se s čoveka na čoveka

Na sreću, zapadnonilski virus ne prenosi se kontaktom među ljudima, ali možeputem transfuzije krvi, transplantacijom organa, transplacentarno sa majke na dete i dojenjem.

Osoba se može zaraziti samo ako je ujeo zaraženi komarac, a simptomi bolesti se javljaju za tri do 14 dana posle uboda.

Kod oko 80 odsto inficiranih ovo oboljenje protiče bez simptoma, dok ostatak ima blagu kliničku sliku. Teška klinička slika razvija se kod jednog na 150 obolelih, a u riziku od takvog razvoja bolesti su osobe iznad 50 godina i one koje imaju neko hronično oboljenje poput depresije i kardiovaskularnih bolesti.

Naime, teži oblik bolesti karakteriše upala mozga (encefalitis) i nema nikave karakteristike po kojima se razlkuje od ostalih encefalitisa.

Pored groznice i glavobolje, u kliničkoj slici dolazi do pojave ukočenosti vrata, dezorijentacije, kome, tremora, konvulzija, mišićne slabosti i paralize… Ozbiljne neurološke manifestacije uključuju gubitak koordinacije mišićnih pokreta, zapaljenje kičmene moždine…

Simptomi:

Blaga klinička slika: 

– groznica,

– glavobolja,

– mučnina,

– povraćanje

Teška klinička slika:  

– upala moždanih ovojnica

– upala mozga

Više pročitajte na sajtu Telegrafa. 

 

 

 

 

Izvor:telegraf.rs

Foto:pixabay

 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Dobrodošli na RTV Santos Instalirajte našu aplikaciju

Instaliraj
×

Pretraga