Koliku opasnost predstavljaju zmije u Zrenjaninu (foto)

Podeli:

Zmije često za mnoge građane predstavljaju opasnost, jer je dovoljan nekad jedan ujed da se zakomplikuje nečiji život. Njih u Zrenjaninu ima i često se nalaze u blizini njihovog prirodnog staništa.

IMG_20150608_204645

Koliko su one opasne po zdravlje ljudi, želeli smo da proverimo sa stručnim ljudima iz JP „Rezervati prirode“ iz Zrenjanina u potrazi za pravim odgovorima.

„U gradu Zrenjaninu postoje dve vrste zmija ribarica i belouška. Ribarica je šarenija, a belouška je tamnija sa belim krugovima oko glave. Pošto su one srodne vrste, parenjem su se stvorile razne podvrste. Ženka zmije  je mnogo krupnije i veća od mužjaka, a ukoliko građani vide neku veću zmiju, ne treba da se plaše da je otrovnica“, rekao je za RTV Santos ekolog Stevo Čorokalo iz JP „Rezervati prirode“.

IMG_20150608_204651

U Zrenjaninu nema otrovnica, niti je ikada bilo, jer im nije prirodne stanište u ovim krajevima. Sve ostalo se može smatrati glasinama, napomenuo je Čorokalo.

„U slučaju da građani uoče zmiju, mogu je slobodno uhvatiti i vratiti u jezero ili reku, ali mogu nazvati i nas da im pomognemo, ukoliko se boje“, rekli su iz JP“Rezervati prirode“.

Ribarice i belouške imaju mehanizam odbrane kako nemaju otrov, one ispuštaju tečnost i nesnošljiv smrad ukoliko ih uhvatite u ruku, i na takav način se brane od životinja. Zmijama se hrane rode, što predstavlja za njih lep obrok.

Jedino je neprijatna situacija kad naletite na zmiju, zbog toga što se ljudi bolje i imaju predrasude. Građani koji mogu da vide zmije su obično pored vodenih površina.

 

 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga