Koliko novca treba izdvojiti za polazak u školu?

Podeli:

Do početka nove školske godine ostalo je još devet dana, što znači da je većina roditelja osnovaca počela sa kupovinom pribora. Iako je još uvek nepoznato po kom modelu će se vršiti nastava, obaveza je svakog učenika da poseduje sveske, udžbenike i školski pribor.

Globalna pandemija donela je mnoge nove trendove, pa je tako i sa nabavkom školskog pribora. Ove i prošle godine roditelji čekaju sam kraj avgusta kako bi obezbedili potrebno za pohađanje nastave, a kako kaže Nenad Vitomirov, vlasnik knjižare, nabavka se vrši u znatno manjem obimu nego ranije.

U najnezahvalnijem položaju su roditelji dece koja polaze u prvi razred. Za ranac je potrebno izdvojiti od 800 do čak 5000 dinara, a za udžbenike barem 6000. Cena knjiga varira u zavisnosti od proizvođača, a cene idu i do 16.000 dinara. Za sveske je potrebno izdvojiti oko 30 dinara za komad, isto toliko za gumice za brisanje, dok se olovke mogu kupiti već za 15 dinara, drvene bojice uglavnom koštaju više od 200 dinara.

Roditelji se baš zbog cene udžbenika odlučuju da ih kupuju na nekoliko rata, a neretko se knjige, upravo zbog cene, nasleđuju od starijih drguara ili braće i sestara.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga