Ko u Srbiji prima trinaestu platu?

Podeli:

Dodatna, 13. plata nekada se podrazumevala za većinu zaposlenih, dok je danas prava retkost da neka kompanija isplatom prosečne zarade nagrađuje radnike. Ima, ipak, i dalje firmi koje pred novogodišnje i božićne praznike, dele bonuse. 

Prema nezvaničnim procenama sindikata, 13. platu prima samo jedan odsto zaposlenih, a to su uglavnom oni koji su angažovani u stranim kompanijama ili u lokalnim i državnim javnim preduzećima. 

Prema Zakonu o radu, bonusi predstavljaju naknadu za redovan rad za standardan učinak i za doprinos zaposlenog poslovnom uspehu poslodavca. Napominje se da nema ograničenja koliki taj iznos može biti, ali da se kompanije najčešće odlučuju da maksimalan iznos uplate bude prosečna zarada na nivou kompanije.

Primera radi, U kompaniji „DM drogerie markt“ kažu da daju dve dodatne plate u visini mesečne zarade, na godišnjem nivou, od kojih se prva isplaćuje u junu, druga u decembru, dok kompanija IKEA uplaćuje regres svim zaposlenima, a osim dve uobičajene uplate, zaposleni će dobiti i treću. U Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, regres je podeljen na dva dela – prvi se isplaćuje u junu, a drugi u decembru. U Hrvatskoj i Sloveniji je praksa da se drugi deo regresa naziva „božićnica“. U kompaniji Lidl Srbija kažu da na kraju godine nagrađuju sve radnike, ali ne novčano, već u vidu vaučera.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga