Kinesko ulaganje u Zrenjanin povećalo bi izvoz guma za 30%

Podeli:

PKS inicirala potpisivanje bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini sa zemljama u kojima postoji veliko interesovanje

Gotovo celokupna proizvodnja pneumatika u Srbiji, odnosno 98 odsto, namenjena je za strana tržišta, a u Privrednoj komori Srbije procenjuju da bi se izvoz guma povećao za trećinu, ako se realizuje kineska investicija u Zrenjaninu.

Naime, pre nekoliko dana kineski proizvođač guma „Šangdong Linglong“ najavio da će u Zrenjaninu izgraditi fabriku vrednu 994 miliona dolara, a Srbija je „u trci“ za ovu investiciju uspela da pobedi zemlje kao što su Slovačka, Češka i Poljska.

– Nova kineska investicija će, ako se ostvari njihov plan da proizvode 13,5 miliona pneumatika godišnje, povećati proizvodnju za još jednu trećinu, što predstavlja veliki značaj za Srbiju – rekao je sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju metala Dragan Stevanović.

Trenutno se u Srbiji proizvodi 0,9 odsto ukupne svetske proizvodnje pneumatika što je, kaže Stevanović, impozantan podatak i navodi da je u našoj zemlji u 2017. godini suficit u gumarskoj industriji, i pored uvoza sirovina, iznosio više od 450 miliona dolara.

U Srbiji pneumatike proizvode „Tigar Tyres“, „Cooper tire&rubber company Serbia“, „Mitas“ i Trajal korporacija, a Stevanović kaže da je PKS inicirala potpisivanje bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini sa zemljama u kojima postoji veliko interesovanje za gume iz naše zemlje, kako bi se smanjile carine i izvoz iz Srbije učinio konkurentnijim.

Reč je, navodi, o zemljama na severu Afrike, Argentini, Brazilu, Meksiku…

– Pokrenuli smo inicijativu kod ministarstava privrede i spoljnih poslova da se potpišu blateralni sporazumi“, navodi Stevanović.

Procene su da će tražnja za pneumaticima u svetu rasti po stopi od 4,1 odsto godišnje do tri milijarde komada u 2019. godini, a u tom periodu se očekuje rast prihoda od prodaje po stopi od sedam odsto, odnosno do 258 milijardi dolara godišnje.

 

 

 

Izvor:srbijadanas.com

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga