Kineski grad Haijang je izabran za listu demonstracionih projekata grada sa skoro nultim emisijama ugljenika u provinciji Šandung

Podeli:

Bez obzira u koje godišnje doba ljudi dolaze u Haijang tokom cele godine, ne mogu a da ne uzviknu: „Zašto je nebo u Haijangu tako plavo!“ Odgovor se pojavljuje na nedavno objavljenoj listi. Dana 6. novembra, Odeljenje za ekologiju i životnu sredinu provincije Šandung objavilo je demonstracionu liste gradova, parkova i zajednicama sa skoro nultim emisijama ugljenika u provinciji Šandung, a Haijang je uspešno izabran za tu listu gradova.

Haijang se nalazi na obali Žutog mora, sa zlatnom obalom na 37 stepeni severne geografske širine i dužine 216,4 kilometara, i ima očigledne prednosti u prirodnim resursima. Zelene vode i planine su izvori zlata i srebra. Poslednjih godina, opštinski partijski komitet Haijang i opštinska vlada postavili su cilj izgradnje zelene, niskougljenične i visokokvalitetne razvojne pilot zone za demonstraciju u provinciji Šandung i mobilisali napore grada da promovišu razboj „Dvostrukog ugljenika“ u zalivu Ding, uključujući dve vodeće industrije: vazduhoplovstva i čiste energije.

Uz snažan zamah, klaster vazduhoplovne industrije i nove energetske industrije uspešno su odabrani u drugu grupu strateških klastera industrije u nastajanju u provinciji Šandung 2022. godine i kao osobeni industrijski klasteri u istoj provinciji 2023. godine. Haijang je prvi grad u zemlji koji se greje na nuklearnu energiju. Vredi pomenuti i da će ove zime biti pušten u rad atraktivan projekat toplotne energije “Toplo jezgro broj 1″ od 900 MV sa ciljem daljinskog međuregionalnog grejanja.

Nuklearni izvori toplote Haijanga će se kontinuirano transportovati u grad Rušan kako bi se postigla nulta vrednost ugljenika, zbog čega “Zeleno i bez ugljenika “ sve više postaju prepoznatljivi elementi Haijanga.

(Autor: Džao Lijao)

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga