Kalabina kuća – kuća za odmor

Podeli:

Kalabina kuća ili kuća za odmor, kako vam drago je oaza mira koja se nalazi u blizini Zrenjanina, tačnije u Banatskom Despotovcu. Ova kuća se naizgled ne razlikuje od drugih kuća u ovom banatskom selu, ali čim pređete prag jasno vam je da je u pitanju zdanje koje se nakon petnaest godina čamljenja u tišini, prašini i korovu izdiglo.

Naravno, stvari se nisu složile same. Za umivanje kuće i vraćanje njenog starog sjaja pobrinule su se sestre Jovanka i Jelena, koje uprkos negodovanjima i frktanjima mnogih ljudi, nisu odustale od ideje da kući dozvole da ponovo diše i da njenim hodnicima ponovo odzvoni graja.

 

Jovanka Kalaba i Jelena Stegnjaić su kako kažu svoje najlepše životne trenutke, poput prvih poljubaca, raskida, položenih ispita doživele upravo u Kalabinoj kući u kojoj su provodile svaki raspust ili slobodan dan dok su im baba i deda bili živi. I kako to obično biva, kada nešto nasledite, a još je zdanje na selu, nekako, nikada ne možete da nađete vremena da se tome posvetite onako kako treba-najpre srcem, pa onda svim ostalim.

Jovanka i Jelena su odbile da izgube Kalabinu kuću i dobile su bitku sa zubom vremena. Iako su potpuni laici u građevini, restauraciji, moleraju i kojekavim majstorijama, sestre su odlučno zgrabile četke, mistrije i kese za filovanje kolača. Da, kese za filovanje mafina su ove snalažljive cure koristile da ispune pukotine u zidovima. I ne zaustavljaju se.

Odlučne su da budu domaćice kakva je bila njihova baka i majstori kakav je bio njihov deda, ali glavni cilj im je da svu energiju i dobro raspoloženje prenesu gostima, koji, već u petak stižu. Da, a ono što nisam napomenula tokom ovog teksta je da su Jovanka i Jelena za samo 6 dana, odnosno 3 vikenda osposobile kuću u potpunosti.

 

Ko su Jovanka i Jelena,čime se bave kada ne rade oko Kalabine kuće i šta jedna drugoj kažu nakon napornog dana,pogledajte u ovonedeljnom izdanju “Vikendice”.

 

 

 

 

 

Autor: Sanja Patkar Nikić

Foto:Bogdan Jonjev

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga