Jubilarna konferencija NALED-a: Zrenjaninu specijalno timsko priznanje za učešće u projektu “Pametno sakupljanje ambalaže”

Podeli:

Jubilarna, 15. konferencija o ekonomskim reformama u Srbiji “Siva knjiga 2023”, u organizaciji Nacionalne alijanske za lokalni ekonomski razvoj (NALED), održana je juče u Palati Srbija u Beogradu. U okviru konferencije, upriličena je svečanost dodela priznanja gradovima i opštinama za doprinos različitim vidovima reformi, među kojima se našao i Grad Zrenjanin. 

Specijalno timsko priznanje, za zajednički doprinos zaštiti i unapređenju životne sredine na lokalu kroz pametno sakupljanje ambalaže, uručeno je gradonačelniku Simu Salapuri, donedavno pomoćnici gradonačelnika, sada pomoćnici pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Dragici Ilić i zaposlenom u Odeljenju za privredu Gradske uprave, Odseku za zaštitu i unapređivanje životne sredine Bojanu Radulovu. Priznanje je uručio Svetoslav Atanasov, član Izvršnog odbora NALED, a prve čestitke stigle su od premijerke Ane Brnabić.

Kako je navedeno u obrazloženju priznanja, “tim grada Zrenjanina je svojim ličnim zalaganjem i posvećenošću kroz rad na projektu “Pametno sakupljanje ambalaže u gradovima u Srbiji” doprineo zaštiti i unapređenju životne sredine u svojoj sredini u prethodnoj godini, omogućavanjem da se na ulicama grada Zrenjanina po prvi put u Evropi nađu pametni prototip uređaji za sakupljanje posebno obeležene ambalaže, čije sakupljanje kroz pametne uređaje omogućava praćenje svake pojedinačne jedinice ambalaže od momenta stavljanja na tržište do momenta reciklaže”.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je ovim povodom da priznanje za grad Zrenjanin predstavlja čast, ali i obavezu da bude još posvećeniji u realizaciji sveobuhvatnog ekološkog projekta “Zeleni Zrenjanin”, vrednog 10 milijardi dinara.
“Pametna reciklaža, i uopšte aktivnosti u vezi sa reciklažom, bitan su deo našeg projekta, a u prilog tome ide i činjenica da se upravo danas u Zrenjaninu održava finale “Eko kviza”, edukativnog takmičenja namenjenog najmlađima, razvijanju njihove svesti o značaju ekologije i zaštite životne sredine. Zahvaljujemo i NALED-u što je prepoznao naše napore da, kroz ekološke projekte, doprinesemo i reformama u Srbiji u toj oblasti i ukazujemo na važnost “Zelene agende” Republike Srbije. Siguran sam da će dosadašnja uspešna saradnja Grada Zrenjanina i NALED-a biti nastavljena, na obostrano zadovoljstvo”, poručio je gradonačelnik.

Konferencija o ekonomskim reformama u Srbiji i predstavljanje 15. izdanja NALED-ove “Sive knjige” okupili su eminentne goste, predstavnike evropskih institucija u Srbiji, članove diplomatskog kora, Vlade Republike Srbije, medijske poslenike, među kojima su bili i Emanuel Žiofre, ambasador EU u Srbiji, Mateo Kolanđeli, direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan, Nikola Pontara, direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji, Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije, Siniša Mali, potpredsednik i ministar u Vladi i ministri Mihailo JovanovićTanja Miščević, Bratislav Gašić, Jelena Tanasković, Irena Vujović Tomislav Momirović. Učesnike skupa pozdravio je Dejan Đokić, predsednik Izvršnog odbora NALED, a čestitke dobitnicima priznanja uputili su i Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED i Vladislav Cvetković, predsednik Upravnog odbora NALED.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga