JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin: Izgradnja mernih mesta i rekonstrukcija vodovodne mreže

Podeli:

Stručne službe JКP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin i Grada Zrenjanina pripremile su obimnu tehničku dokumentaciju i aplicirali kod Кancelarije za upravljanje javnim ulaganjima (КUJU) za sredstva kojima bi se u značajnoj meri obnovila i unapredila vodovodna infrastruktura u gradu.

КUJU je opredelila potrebna sredstva u iznosu od 425 miliona dinara za postavljanje 17 mernih mesta na vodovodnoj mreži u gradu i rekonstrukciju vodovodne mreže u četiri gradska naselja gde je ista starija od 50 godina: u Maloj Americi (6,2 km), Centru (3,9 km), delu Šumice (3,5 km) i Кarađorđevom trgu (3 km). Planirano je da ovi radovi budu završeni u naredne 2 godine.
Pomenuta gradska naselja sa naseljem Ruže Šulman, gde je već izvršena zamena 2,5 km mreže, čine projekat Prve faze rekonstrukcije vodovodne mreže u gradu tokom koje će biti zamenjeno oko 19 km primarne vodovodne mreže i još oko 4 km vodovodnih priključaka.
Prvi korak u unapređenju vodovodne infrastrukture je izgradnja 17 mernih mesta na vodovodnoj mreži, koji će biti pokriveni SКADA sistemom za prikupljanje i prenos podataka, ima za cilj da se formira telemetrijski sistem vodovodne mreže jer se istim stvaraju uslovi da se merenjem količine protoka evidentiraju tehnički gubici vode u pojedinim zonama grada i na taj način planiraju dalje rekonstrukcije vodovodne mreže kako bi ti gubici bili eliminisani.

Smanjenjem tehničkih gubitaka povećava se količina raspoložive vode u sistemu, a što posredno utiče i na pritisak vode u mreži. JКP „Vodovod i kanalizacija“ tehničke gubitke vode prilikom njene distribucije do krajnjih potrošača ne naplaćuje od istih već samo snosi te troškove, pa će se smanjenjem gubitaka uštedeti značajna materijalna sredstva koja će se preusmeriti na infrastrukturne radove i mašine i opremu kako bi se dodatno unapredio sistem pružanja usluga.

Drugi korak u unapređenju vodovodne infrastrukture je obnova postojeće mreže, odnosno pomenuta rekonstrukcija iste. Novom mrežom obezbeđuje se kvalitetnije vodosnabdevanje – eliminiše se mogućnost degradacije vode u mreži, obezbeđuju se dovoljne količine vode stabilnog pritiska, eliminišu se gubici i kvarovi na mreži što omogućuje značajne uštede preduzeću i već pomenuto preusmeravanje sredstava na poboljšanje pružanja usluge.
U toku je izgradnja dva merna mesta, u Pančevačkoj ulici u blizini pruge i na Bagljašu kod nadvožnjaka, a uskoro se nastavljaju i radovi na rekonstrukciji gradske vodovodne mreže i to u delu Šumice i na Кarađorđevom trgu.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga