Jači od poljoprivrede: Za 11 meseci u Srbiju uneli milijardu evra

Podeli:

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović kaže da je Srbija sada prepoznatljiva po izvozu IT proizvoda i softvera

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović kaže da je Srbija sada prepoznatljiva po izvozu IT proizvoda i softvera

Jovanović ističe da ovaj privredni segment danas premašio poljoprivredu.„IT je našao svoje mesto u svim granama domaće privrede“, kazao je Jovanović. 

Tokom tribine na temu „Ulaganje u budućnost Srbije kroz znanje“, koja je održana u Domu omladine, govorilo se o IT tehnologijama i razvojnom putu start-upova u Beogradu. 

Reč je bila o tome na koji način da se dođe do subvencionisanja IT ideja, kreditiranja inovacija i ostalih programa podrške ovom sektoru kako u Beogradu, tako i u celoj Srbiji. 

Jovanović je podsetio da je digitalizacija jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije, te da se ona zasniva na nekoliko stubova a to je reforma javne uprave, reforma sistema prosvete, razvoj IKT sektora i razvoj infrastructure koja je, kako on ističe, neophodna za razvoj digitalizacije. 

On je istakao da Vlada Srbije radi na promeni okruženja, zameni školskih kreda i tabli tabletima i digitalnim udzbenicima, kako bismo, kako kaže, zadržali mlade, koji bi ulagali u sebe i budućnost svoje države. 

Takođe je govorio o aktivnostima prekvalifikacije koje sprovodi Vlada Republike Srbije, a na kojima zainteresovani mogu da se kvalifikuju kroz relativno kratke kurseve od šest do devet meseci i da steknu IT znanja kako bi postali IT junior eksperti. 

„Preko 35 odsto njih koji je učestvovalo na ovim prekvalilfikacijama već je našlo posao u IT sektoru“, zaključio je Jovanović. 

„Izvoz IKT sektora prošle godine za samo 11 meseci je prešao milijardu evra“, istakao je Jovanović u izjavi za Tanjug. 

Prema njegovim rečima, IT sektor se prožima kroz svaki segment i bez razvoja IT ne može da se razvije ni jedan drugi segment, uključujući poljoprivredu.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Dobrodošli na RTV Santos Instalirajte našu aplikaciju

Instaliraj
×

Pretraga