Izrečen rekordan broj hitnih mera protiv nasilnika u Zrenjaninu!

Podeli:

Uskoro se navršava godinu dana od donošenja Novog zakona o sprečavanju nasilja u porodici. U periodu od 1. januara 2017. do 3. maja ove godine, na teritoriji grada Zrenjanina izrečena je 491 hitna mera protiv nasilnika, a na nivou države broj je daleko veći.

U zakonu piše da se sprečavanje nasilja u porodici sastoji od skupa mera kojima se otkriva da li preti neposredna opasnost od porodičnog nasilja i skupa mera koje se primenjuju kada je neposredna opasnost otkrivena.

Uprkos primeni Novog zakona o sprečavanju porodičnog nasilja, postoji rapidan porast femicida, te Radoslava Aralica, koordinatorka Zrenjaninskog edukativnog centra, smatra da je problem upravo u praktičnoj primeni ovog zakona.

Zakon kaže jedno, ali bilans žrtava govori sasvim drugo. Ako imamo na umu da je od samog početka ove godine stradalo 19 žena i da su sve nasilje prijavljivale, jasno je da su žrtve i dalje u strahu da ih sistem ne može zaštititi. Nasilje je situacija pred kojom ne smemo zatvarati oči, zato ne žmurite i prijavite nasilnika i potražite pomoć, dok još uvek nije kasno!

 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga