Izložba „Najduže putovanje: Prvo oplovljavanje sveta“ u Malom salonu Kulturnog centra Zrenjanina

Podeli:

Izložba Instituta Servantes iz Beograda pod nazivom “Najduže putovanje: Prvo oplovljavanje sveta” koja govori o čuvenoj pomorskoj (istorijskoj) avanturi koju je započeo Magelan i koja je izmenila tok istorije, otvara se u četvrtak 19. oktobra u 19 časova u Malom salonu Kulturnog centra Zrenjanina.

Zrenjaninsku izložbu „Najduže putovanje: Prvo oplovljavanje sveta“ predstavlja Institut Servantes iz Beograda u saradnji sa Kulturnim centrom.
Izložba je otvorena do 1. novembra.

Više o izložbi:
“Pre pola milenijuma u Sevilji je započelo putovanje o kome je čovečanstvo dugo sanjalo: trebalo je stići do mitskog istoka i Ostrva začina na neistraženoj strani sveta. Putovanje je 1519. godine započeo Fernando Magelan, a tri godine kasnije postaće najduže putovanje toga doba: prvo oplovljavanje sveta koje su 1522. godine dovršili Huan Sebastijan Elkano i posada broda “Viktorija”.

Ova značajna izložba prikazuje glavna svedočanstva ovog izuzetnog putovanja: cilj joj je da osim datuma, činjenica i brojki otkrije i ljudsku stranu pomoraca koju su sanjali o do tada nezamislivom putovanju, krenuli u nepoznato, prošli sva iskušenja i vratili se. Iscrtavši mapu sveta i njegove dimenzije, oni su istovremeno izmenili i tok istorije. Postavka pruža priliku da se čuje glas protagonista ekspedicije, a objedinjuje pisana svedočanstva moreplovaca koji su planirali, pripremali i izveli ovo putovanje. Pruža nam priliku da razumemo ne samo kako je izvedeno prvo oplovljavanje sveta, već i kakav je bio tadašnji svet, kao i koje su, prethodno postojeće stvarnosti, prvi put tada došle u dodir objedinivši se u globalnu stvarnost”.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga