Intenzivni radovi na gasifikaciji na teritoriji grada, magistralna trasa spaja Perlez i Zrenjanin

Podeli:

Nastavljena je izgradnja mreže gasovoda na teritoriji grada, po projektu gasifikacije koja obuhvata devet naseljenih mesta i magistralne trase između njih. Radovi se izvode u zoni Stajićeva, sve do raskrsnice između Ečke i Lukićeva, i u pitanju je deo gasovoda srednjeg pritiska. Podsećamo, u toku prethodne dve godine mreža je izgrađena u svim naseljenim mestima u kojima je nije bilo: Knićaninu, Čenti, Farkaždinu, Belom Blatu, Tomaševcu, Orlovatu, Tarašu, Jankovom Mostu i Perlezu, a međumesna mreža obuhvatila je gasovode Botoš –  Tomaševac – Orlovat – Farkaždin, u dužini 22,3 km, Elemir – Taraš – Elemir – Jankov Most od 20,8 km, kao i 8 kilometara dugu vikend-zonu kod Perleza. U toku je i izgradnja merno-regulacionih stanica.

 
 

Projekat gasifikacije vredan 14 miliona evra realizuje se na osnovu ugovora između Grada Zrenjanina i JP ”Srbijagas”, i pored gasifikacije pomenutih naseljenih mesta, obuhvata i snabdevanje tim energentom industrijske zone “Jugoistok-Ečka”. To javno preduzeće saopštilo je ranije da projekat gasifikacije obuhvata formiranje 76 kilometara gasovoda srednjeg pritiska (do 16 bara), 10 merno-regulacionih stanica i oko 230 kilometara distributivne gasne mreže. To će omogućiti da se na gasnu mrežu priključi oko 13 hiljada domaćinstava, kao i svi industrijski potrošači. U mestima gde je gasovod završen, vlada značajno interesovanje građana za priključenje, uz povoljnije finansijske uslove.  
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, komentarišući aktuelne radove, podseća da Zrenjanin, sa okolinom, predstavlja najveće gasno čvorište u Republici Srbiji i da je to značajan razvojni potencijal za ovu sredinu.
– Trasa novog “Balkanskog toka” je, preko teritorije našeg grada, povezana sa najvećim podzemnim skladištem gasa u državi Banatski Dvor i velikim gasnim razvodnim čvorom Elemir. To generalno za naš grad znači dugoročno stabilno snabdevanje domaćinstava i privrede i gasifikacija pod povoljnijim uslovima svih delova gradske teritorije i svakog naseljenog mesta. Takođe, u planovima razvoja gasne mreže Srbije na teritoriji Vojvodine je izgradnja novih gasovoda u pravcima istok-zapad i sever-jug i oba ta gasovoda ukrštaju se u Zrenjaninu. Taj projekat može se, po nekim energetskim parametrima, porediti s izgradnjom budućeg auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad – objašnjava gradonačelnik i dodaje da gasifikacija, uz ekonomski i strateški, ima i veliki ekološki značaj.
– Gas je najčistiji energent i svako domaćinstvo koje upotrebu čvrstog goriva zameni gasnim daje doprinos smanjenju zagađenja i zaštiti životne okoline – ističe Simo Salapura
 
 

Posmatrajući mapu gasovoda Srbije, jasno se zapaža koliko su Vojvodina, a posebno Banat u prednosti u odnosu na veći deo Srbije i koliko Zrenjanin može profitirati od tog energenta budućnosti. Gasifikacija je u Zrenjaninu počela da se planski sprovodi još početkom osamdesetih godina prošlog veka, među prvima u Srbiji i grad je gasifikovan, praktično, u potpunosti, uključujući i najbliža naseljena mesta. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Izvor:zrenjanin.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga