In memoriam: Preminuo legendarni rukometni radnik Ivan Guta Grubački

Podeli:

Posle duge i teške bolesti napustio nas je legendarni rukometni radnik i simbol zrenjaninskog rukometa, Ivan Guta Grubački.


Rođen je u junu 1942. godine, u Zrenjaninu. Igrao je rukomet za Proleter i za Vulkan u Prvoj ligi u sezoni 1962 – 63. Postao je trener 1966. godine i sa kraćim prekidima bio je na klupi Proletera do februara 1985. godine. Iz 4. lige Jugoslavije doveo je „crveno – bele“ do vicešampionske titule u elitnom rangu Jugoslavije 1984., odmah iza Metaloplastike. Proleter je tada prvi put izašao u na evropsku scenu i eliminisao Tusem Esen, a zatim je eliminisan od Zaporožja.
U momentu kada je 1985. godine napustio klupu Proletera, klub je bio drugi na tabeli u Prvoj ligi tadašnje Jugoslavije. Godina 1987. i 1988. bio je trener Xercegovine iz Sečnja, koja se tada takmičila u ligi BiX – Vojvodina.
Osnovao je RK Gradnulica 1972. godine i bio njen prvi čovek do kraja života. Sa RK “Gradnulica“ je 1991. godine napravio neverovatan podvig i ušao u Drugu ligu Jugoslavije. Takođe, izgradio je Sportski centar Gradnulica. Bio je pomoćnik Zoranu Tuti Živkoviću, selektoru reprezentacije Jugoslavije 1985. godine.
Od 1977. do 2008. godine je bio direktor Xale sportova „Medison“, a od 1993. do 2000. godine je obavljao funkciju predsednika RS Vojvodine i bio u upravnom odboru RSJ i RSS do 2008. godine, kada se penzionisao. Dobitnik je specijalne plakete koju je dodelio RSV, povodom 70 godina postojanja, za nesebičan doprinos razvoju i afirmaciji rukometa.
Ostaće upamćen kao najznačajniji sportski, a naročito rukometni radnik u istoriji Zrenjanina. Bio je motor razvoja rukometa u Zrenjaninu i jedan od najznačajnijih rukometnih radnika u Vojvodini i Srbiji. Imao je neverovatnu energiju, koju je nesebično usmeravao ka sportu i razvoju sporta.
Ostavio je neizbrisiv trag u zrenjaninskom sportu – igrački, trenerski, organizacioni, ali i onaj ljudski, po čemu ćemo ga se uvek sećati.
Datum i mesto sahrane će biti naknadno objavljeni.
Neka mu je večna slava i hvala!

 

 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga